Срам ме е от този съд, заяви кметът на Истанбул

...
Срам ме е от този съд, заяви кметът на Истанбул
Коментари Харесай

Кметът на Истанбул: Срамувам се

Срам ме е от този съд, съобщи кметът на Истанбул Екрем Имамоглу преди днешното съвещание по делото, заведено против него поради " засегнатост на членовете на Висшата изборна комисия (ВИК) ", съобщи турската секция на Би Би Си.

Имамоглу, който може да получи присъда от четири години и един месец затвор, приказва пред телевизия FOX преди правосъдното съвещание. " Срам ме е от този съд. Не може да има такова съдопроизводство. Това е като смешка. Ситуацията е трагикомична ", съобщи кметът на най-големия турски град, обвиняем за " засегнатост на някогашния ръководител на ВИК Сади Гювен и членовете на комисията ".

Днешното чуване стартира пред съд в истанбулския квартал Картал, съобщи Хабертюрк. Опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) свика протест в Картал с посланието " На съд е волята на жителите на Истанбул ". Кметът на Анкара Мансур Яваш също показа в профила си в Туитър посланието " Всички сме обединени против беззаконието ".

В обвинителния акт се желае Имамоглу да бъде лишен от независимост за период от една година, три месеца и 15 дни до 4четири години и един месец и да бъде отнето правото му да гласоподава на избори и да бъде избиран поради " обществено нанесена засегнатост на държавни чиновници, работещи в комисии, заради осъществяване на служебните им отговорности ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Имамоглу, член на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), е упрекнат поради тирада, която е произнесъл по отношение на повторението на изборите за локална власт през 2019 година Имамоглу завоюва тези избори с малкa преднина пред своя противник от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и откакто тези резултати бяха анулирани, завоюва повторния избор с по-голяма поддръжка. В речта си Имамоглу съобщи: " Тези, които анулираха изборите на 31 март, са простаци ". От пресслужбата на Истанбулската община обясниха, че той е дал отговор по този метод на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който, съгласно общината, нарекъл Имамоглу простак. Посочено беше още, че Имамоглу не е подлагал на критика Висшата изборна комисия, а политиците, които са провокирали анулирането на вота.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР