Сръбският външен министър Ивица Дачич осъди най-новото изявление на албанския

...
Сръбският външен министър Ивица Дачич осъди най-новото изявление на албанския
Коментари Харесай

Сръбският външен министър поиска ЕС да реагира на изявленията на албанския премиер

Сръбският външен министър Ивица Дачич осъди най-новото изказване на албанския министър председател Еди Рама и уточни, че Европейски Съюз и западните страни " заравят главите си в пясъка пред великоалбанската политика ", която по думите му е най-голямата опасност за мира и стабилността в района, съобщи Танюг.

Албанският министър-председател Еди Рама съобщи през вчерашния ден в Прищина, че позволява опцията един ден Косово и Албания да имат " общ президент като знак на национално единение ".

" Косово и Албания ще имат обща външна политика, а освен общи посолства и дипломатически представителства ", съобщи Еди Рама пред косовския парламент.

Изявлението му бе характеризирано от Дачич като " смайващо " и че и този път " великоалбанските изказвания " минават без никакво или при неенергично наказание от страна на Европейски Съюз и западните страни.

" Рама безусловно сподели, че Албания и Косово са една страна с един президент, обща външна политика и политика на сигурност. И никой не го подлага на критика ", сподели Дачич за Танюг.

Той запита какво би станало, в случай че Сърбия бе споделила, че би трябвало да има един президент и обща външна политика и политика на сигурност с босненската Република Сръбска.

" Сърбия в никакъв случай не го е желала, само че все пак непрекъснато е под прицела на рецензиите от Брюксел и западните страни. И след това някой ще каже, че няма политика на двойни аршини ", акцентира Дачич.

Европейският съюз счита, че изказванията на албанския министър председател Еди Рама, може да се поясняват като политическа интервенция в прилежаща страна , която не оказва помощ за добросъседските връзки и за интеграцията на страните от района в Европейски Съюз, съобщи Танюг.

" Вместо това Европейски Съюз чака страните от целия район да продължат построяването на градивни и кооперативни връзки и да засилват личните си промени за да напреднат по пътя към Европейски Съюз ", съобщи говорителката на Европейската комисия Катрин Рей.

Тя още един път повтори, че Европейската комисия ще продължи да поддържа правилата на помиряването и районното съдействие в Западните Балкани.

Съединени американски щати са срещу замяна на територии, само че приканват Прищина и Белград да бъдат " изобретателни в намирането на решения ", се споделя в известие на американското посолство в Прищина, представено от Танюг.

Посолството прикани " Косово и Сърбия, в границите на брюкселския разговор, да ускорят напъните за нормализиране на връзките ", съобщи Радио Свободна Европа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР