Сръбският президент Александър Вучич тази вечер в центъра на Скопие

...
Сръбският президент Александър Вучич тази вечер в центъра на Скопие
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия не иска промени в конституцията на Македония

Сръбският президент Александър Вучич довечера в центъра на Скопие намерено се включи в антиевропейската изразителност и агитация, която води до блокиране на европейската вероятност на Северна Македония, съобщи БГНЕС.


По време на проведеното тържество по случай сръбския празник " Св. Сава ", Вучич съобщи следното:

" Сърбия не желае от Северна Македония промени в конституцията, считам това за вътрешен въпрос ".

Вучич означи празника в македонската столица дружно с президента на РСМ Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, чиято оставка беше призната през вчерашния ден. На събитието участваха и представители на Република Сръбска (сръбския ентитет в Босна и Херцеговина - бел.ред.)

„ Аз съм президент на Сърбия, само че не се опасявам да кажа, че македонците са най-близките ни хора. Ние нямаме по-близък народ от македонците. Казвам го намерено и ясно пред цялата сръбска и македонска общност. Не желаеме нищо от Северна Македония. Нямаме условия за нищо. Не чакаме нищо. Единственото, което бихме желали, е да изградим още по-добри и по-близки връзки ", сподели още сръбският президент в Светосавската академия.

БГНЕС напомня, че без наложителното изискване за промени в конституцията РСМ няма по какъв начин да продължи договарянията за участие в Европейския съюз. Те са заложени в преговорната рамка, която беше утвърдена от всички страни-членки на блока.

Александър Вучич акцентира, че „ Свети Сава е нашият най-велик просветник, най-съществен разум, популярен стихотворец и най-велик нравствен човек “.


" Той е монумент на величието на Сърбия и нейната просвета и по тази причина страната ни носи неговия облик високо върху знамената си, показвайки към какви морални вертикали се стреми ", добави сръбският президент.


Светецът е най-почитаният от Сръбската православна черква и първи нейн архиепископ. Той е настойник на сръбската държавност, народ и обучение.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски сподели, че задачата на сходни празници е " да напомнят предишното, с цел да обединят и приготвят общността за актуалните провокации, само че и да утвърдят единството ".

„ Този важен ден е отдаден на великия феодален сръбски духовник, преподавател и строител Свети Сава. Той е ентусиазъм за генерации сърби да подхранват своята еднаквост, език, книжовност и просвета и да основават трайни полезности. Основен приоритет на македонската страна е поддържането на взаимното битие в нашето многоетническо, многоезично и многорелигиозно общество “, добави Пендаровски.

Той означи значимостта на сръбската общественост за Северна Македония и какъв брой нужна е тя за развиването на „ общата македонска страна “.

„ Сред нас довечера са част от многочислените и изключителни членове на сръбската общественост, които обогатяват нашата обществена, научна, културна, спортна и политическа общност. Насърчавам ви да продължите да давате най-хубавото от себе си за богатството на общата ни страна. Качествените междуетнически връзки допълват положителните връзки сред нашите две другарски страни “, сподели още македонският президент.

В обръщението си Димитър Ковачевски съобщи: " Днес честваме една от най-ярките фигури в историята на сръбския народ - Свети Сава ".

" Той беше духовният и интелектуален основател на сръбската страна и остава запомнен. Светосавската академия е обръщение за единение. Работата и взаимното съдействие бяха и задачата на този светец - разпространяване на мир, обич, приемливост, истина “, добави Ковачевски.

Председателят на Народното събрание на Република Сръбска Ненад Стевандич пожела на сръбската общественост в Северна Македония да бъде " по-силна и по-единна ", а по-късно съпостави президента Вучич със светеца.

„ Ние принадлежим към един дух, една традиция, една просвета, за която няма граници, няма традиции и места, където може да бъде спряна, и тя е основана от един популярен удар на Свети Сава. На този ден си спомняме, че Свети Сава първо сдобри братята си, пази ги един различен, а по-късно ни сдобри с другите прилежащи нации “, сподели Стевандич. Той съобщи, че президентът на Сърбия Александър Вучич е схванал това добре, „ тъй като прави сходна работа “.

Ненад Стевандич благодари на " братския македонски народ " и съобщи, че сърбите се усещат свободни на всички празници, които честват дружно с македонците, както в Зебърняк, Куманово и Каймакчалан, по този начин и в Топола и Баня Лука.

27 януари е неработен за членовете на сръбската общественост в РСМ. Тази година беше основана програмата „ Седмица на Св.Сава “, по време на която бяха осъществени поредност от действия, свързани с четирите така наречен Светосавски академии в четири града Куманово, Скопие, Тетово и Битоля. Честването стартира на 25 януари и продължава до 4 февруари с финално събитие в Битоля. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР