Сръбският президент Александър Вучич свиква за тази вечер спешно заседание

...
Сръбският президент Александър Вучич свиква за тази вечер спешно заседание
Коментари Харесай

Сърбия свиква Съвета за национална сигурност заради Косово

Сръбският президент Александър Вучич привиква за довечера незабавно съвещание на Съвета за национална сигурност, до момента в който напрежението в Косово бързо се повишава.

"Икономист ": Размяна на територии ще отвори пъкъла на Балканите

Mюсюлманите в Сърбия желаеха нова автономност

Какво планува нов проект на Съединени американски щати за Западните Балкани

Специалните елементи на косовската полиция задържаха през днешния ден в Митровица шефа на сръбската държавна работа за Косово Марко Джурич. Според локални медии Джурич е отведен за разпит в Прищина.

Обстановката в Косовска Митровица е извънредно напрегната след ареста. Генералният секретар на президентството на Сърбия Никола Селакович, който дойде дружно с Джурич, не е задържан и се намира в постройката на община северна Митровица, в която се събират и сръбски политици.

Косовските управляващи отхвърлиха по-рано настояванията за посещаване на Марко Джурич и на Никола Селакович поради техни изказвания, които „ провокират напрежение”.

Сръбските представители обаче споделиха, че ще осъществят визитата все пак.

Косовският външен министър Беджет Пацоли предизвести, че никой не може да влезе в Косово без позволение, а който се опита да го направи, ще бъде задържан.

В същото време сърбите, живеещи в северната част на самостоятелната област Косово и Метохия, се събират в центъра на Косовска Митровица и даже са почнали да строят барикади съгласно сръбските медии. Танюг заяви, че в Косовска Митровица са пуснати сирени за паника.

По-рано Джурич бе докаран с белезници в Прищина. Косовската телевизия сподели фрагменти, на които се вижда, по какъв начин го водят към полицията под въоръжена защита. Джурич бе задържан в миг, когато говорел със сръбски жители, живеещи в северния завършек на града. Хората се пробвали да го защитят, само че полицията е употребила шокови гранати и сълзотворен газ.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР