Сръбският президент Александър Вучич обсъди ситуацията в Косово с руския

...
Сръбският президент Александър Вучич обсъди ситуацията в Косово с руския
Коментари Харесай

Вучич е обсъдил Косовския въпрос с руския посланик в Белград

Сръбският президент Александър Вучич разиска обстановката в Косово с съветския дипломат в Белград Александър Боцан-Харченко. Сръбският водач заяви това в неделя в своя Instagram, предава ТАСС .

" Информирах дипломат Боцан-Харченко за активизирането на дипломатическите дейности на интернационалните артисти по отношение на събитията в Косово и Метохия, както и за напъните, които Сърбия поставя за поддържане на мира, стабилността и зачитането на правилата на интернационалното право, както и използването им в сходство с подписаните съглашения “, коментира сръбският водач.

Първият вицепремиер, външен министър на Сърбия Ивица Дачич неотдавна акцентира, че Брюкселските съглашения сред Белград и Прищина са станали " същата машинация “ като Минските съглашения за Украйна.

В сходство с Брюкселските съглашения за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина от 19 април 2013 година в Косово би трябвало да бъде основана Общност на сръбските общини (ОСО) - орган за самоуправление на сърбите, живеещи в непризнатата републикам фактическа автономия). Вучич неведнъж е заявявал, че страната му е изпълнила своята част от Брюкселските съглашения, до момента в който косоварите единствено са почнали да създават хартата за ОСО и по-късно са спряли този развой.

След ескалация на обстановката в Северно Косово след 6 декември и издигане на барикади на всички входове за обитаемата със сърби част на страната, на 26 декември косовските управляващи приведоха въоръжените си сили в цялостна бойна подготвеност. В отговор вицепремиерът, министър на защитата на Сърбия Милош Вучевич и министърът на вътрешните работи Братислав Гашич обявиха, че въоръжените сили и силите на Министерството на вътрешните работи на страната, по заповед на президента, също са приведени в бойна подготвеност. На 28 декември обстановката се стабилизира. След гаранции от Европейски Съюз и Съединени американски щати Прищина стартира да освобождава арестуваните сърби, а барикадите бяха вдигнати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР