Сръбският президент Александър Вучич и унгарският външен министър Петер Сиярто

...
Сръбският президент Александър Вучич и унгарският външен министър Петер Сиярто
Коментари Харесай

България шокира Унгария и Сърбия с огромни такси за транзит на руски газ

Сръбският президент Александър Вучич и унгарският външен министър Петер Сиярто реагираха остро на решението на България да вкара нови, големи директни такси от 10,2 евро за MW/h природен газ, преминаващ през българското продължение на газопровода „ Турски поток “ към Западна Европа – тъй наречените наименуван " Балкански поток ".

Сърбия и Унгария получават всички количества съветски газ по „ Балкански поток “, както и Северна Македония и Австрия.

България чака новите директни такси да генерират спомагателни доходи от 1,2 милиарда евро. Новата такса е толкоз висока, че ще изплати строителството на газопровода " Балкански поток " единствено за една година, оповестява Euroactiv.

„ Това е огромен проблем за нас. Това ще докара до фрапантно нарастване на цената на газа с спомагателни 100 евро за 1000 куб. м газ. Това е ужасяващо нарастване и ние ще приказваме с българската страна. И това (решението) не би трябвало да важи за Сърбия “, разяснява сръбският президент Александър Вучич в събота, представен от „ Политика “.

Вучич сподели, че ще разиска въпроса с българския си сътрудник Румен Радев. Разговорът с Радев и българското държавно управление надали ще помогне, тъй като новото законодателство е признато от евроатлантическото болшинство, което през последните месеци работи изцяло без значение от президента и държавното управление по въпроси, свързани с Русия.

„ България сама взема решение какви такси да вкара за преноса на газ през своя територия “, разяснява депутатът от ръководещото болшинство Венко Сабрутев. Той добави, че газопроводът е български, а страната сама взема решение какви ще са таксите. „ Унгария и Сърбия би трябвало да търсят опция “, сподели той пред държавната телевизия Българска национална телевизия.

Депутатите от останалите партии в ръководещата коалиция Демократична България и ГЕРБ отхвърлиха коментар пред Euractiv по тематиката, тъй като „ моментът не е подобаващ “.

През април предходната година Русия едностранно спря доставките на природен газ за България, само че управляващите в София взеха решение да оставят преноса на синьо гориво на Запад за Унгария.

„ Това е общоевропейска политика за понижаване на приходите на Русия от продажбата на природен газ, петролни артикули и така нататък Ние сме част от огромното европейско семейство, което не желае войната в Украйна да продължава. Трябва да използваме стопански ограничения, с цел да спрем Русия “, сподели Сабрутев.

Според унгарския външен министър Петер Сиярто новите български такси са неприемливи и заплашват европейската взаимност. Преди ден Унгария също се оплака от повишаването на преноса на нефт през Украйна.

Българските енергийни специалисти се съмняват, че новото законодателство е направено да работи дейно, а по-скоро е замислено като знак за твърдата прозападна линия на България, предава Euroactiv.

Тази позиция импровизирано споделят и някои депутати от ръководещото болшинство, с които Euractiv беседва. Енергийният специалист от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков се съмнява, че България ще получи нещо в допълнение от новите такси.

„ Новите директни такси върху съветския газ са същото като концепцията за облагане на непредвидените облаги на съветската петролна компания Лукойл в България… Всичко това звучи доста готино, само че не знаем по какъв начин ще бъде приложено “, сподели Стайков. Причината е, че е невероятно да се получи документ за генезис на природния газ, пренасян по газопровод, защото той е примес от няколко източника.

Такава такса може да бъде наложена върху втечнения газ, превозен с танкери, само че не и върху сместа от тръбопроводи.

„ Почти невероятно е да се получи документ за генезис на газа, който тече по Балкански поток. Въпросът не е политически, а механически. Българският парламент трябваше да направи нужното изследване, преди да вземе това решение “, разяснява Стайков пред Euractiv.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР