Сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти ще

...
Сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти ще
Коментари Харесай

Пореден опит за стъпка напред в диалога Прищина – Белград

Сръбският президент Александър Вучич и косовският министър председател Албин Курти ще се срещнат през днешния ден в Брюксел в границите на разговора на високо ниво сред Белград и Прищина. На диалозите ще участват висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел и специфичният делегат на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак.

Ще бъдат разисквани настоящи въпроси, като стремежът е да се понижи настоящето напрежение в Косово.

Целта на срещата е да се откри метод за прогрес в разговора и реализиране на всеобхватно решение за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина, се показва в известие на Европейска работа за външна активност.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година след близо десетилетие протести против Белград, който към момента не признава независимостта на тогавашната си област, макар че над 100 страни към този момент са я признали.

Напрежението в Косово се увеличи при започване на месеца , когато сърбите в северната част блокираха пътищата към гранични пунктове със Сърбия в символ на митинг против решението на косовското държавно управление от първи август да им се издава „ входно-изходен документ “, заменящ на територията на Косово персоналните им карти, издадени от Белград. Също по този начин от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат заменени с косовски. Прищина разгласи, че ограниченията са реципрочни.

Ситуацията се успокои, откакто Курти, под натиска на Съединени американски щати и Европейския съюз, се съгласи да отсрочи влизането в действие на наредбите за първи септември, вследствие на което блокадите бяха вдигнати.

Ситуацията е взривоопасна, разяснява тази седмица пред „ Файненшъл таймс “ почитан чиновник на Европейски Съюз.

Следим Украйна, несъмнено, само че също сме доста обезпокоени за Балканите, добави той.

Етническите сърби съставляват 5 % от 1,8-милионното население на Косово, от което албанците са 90 %.

Около 50 000 от косовските сърби живеят в Северно Косово, покрай границата със Сърбия. Останалите 40 000, които живеят на юг от река Ибър, употребяват издадени от държавното управление на Косово регистрационни номера.

Сърбия отхвърля да нагнетява напрежение в Косово, като упреква Прищина, че потъпква правата на сръбското малцинство, отбелязва Ройтерс.
Сръбският президент Александър Вучич съобщи по-рано този месец, че ще отиде в Брюксел за разговора с Прищина, само че не чака нищо от него и не знае защо би разговарял с Курти.

Той сподели също, че Прищина желае да нападна Северно Косово, където живеят най-вече косовски сърби , и че под прикритието на битка с престъпността приготвя ликвидирането на сърби.

Курти пък отговори на това изказване с коментар, че когато Белград приказва за принуждение и убийства, все едно приказва за себе си, а не за Косово. 
Освен това в изявление за Ройтерс предходната седмица Курти сподели, че Прищина е подготвена да се опълчи на вероятно нахлуване от страна на Сърбия, защото изострянето на разногласията със сръбското малцинство може да докара до нов въоръжен спор.

На фона на тази изразителност Европейски Съюз предизвести, че за всяка ескалация на напрежението виновни ще бъдат високопоставените представители на Прищина и Белград.

Виолета Хаджоли от Косовския либерален институт показва пред сръбската секция на радио Свободна Европа, че Европейският съюз не може да направи нищо повече в този миг, т.е. може единствено да призове двете страни да заобикалят подстрекателските изказвания. 

„ Подстрекателската изразителност естествено вреди на атмосферата на договарянията сред Косово и Сърбия и на опциите за прогрес в този развой “, споделя Хаджоли.

Очакванията от срещата не са огромни , разясняват медиите в Белград. 

Драган Джуканович от Центъра за външна политика също споделя, че няма огромни упования за утрешната среща.

Следейки развиването на разговора Белград-Прищина от тази среща всъщност нищо не може да се чака, с изключение на вероятно сключване на документ за изчезналите лица, сподели той пред " Свободна Европа “.

С посредничеството на Европейския съюз Косово и Сърбия водят разговор за нормализиране на връзките си от 2011 година Подписани са към 30 съглашения, само че множеството не са изпълнени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР