Сръбският парламент одобри новото правителство, предложено от новоназначения министър-председател Милош

...
Сръбският парламент одобри новото правителство, предложено от новоназначения министър-председател Милош
Коментари Харесай

Проруски министри под американски санкции в новия сръбски кабинет. САЩ изразиха недоволство

Сръбският парламент утвърди новото държавно управление, препоръчано от новоназначения министър-председател Милош Вучевич (на снимката). То включва няколко политици, които се считат за проруски. Съединени американски щати към този момент " показаха разочарованието си " от включването в сръбския кабинет на някогашния началник на основна разследваща работа - Агенцията за сигурност и информация Александър Вулин и Ненад Попович, който има просторен бизнес в Русия и е в листата на Съединени американски щати със наказания, в това число за връзки с Русия. Генадий Сисоев, сътрудник на " Комерсант " на Балканите, разказва повече детайлности.

 

Държавният департамент на Съединени американски щати изрази разочарованието си от влизането в държавното управление на вицепремиера Александър Вулин (вляво) и министъра без портфейл Ненад Попович, които са считани за проруски политици и са под глобите на Съединени американски щати. Снимка: Дмитрий Духанин, Дмитрий Азаров / Комерсант

В четвъртък Народното събрание утвърди новото държавно управление на Сърбия. Въпреки че разискването се проточи два дни, нямаше подозрение, че всички министри, препоръчани от новия министър-председател Милош Вучевич, ще бъдат назначени - ръководещата Сръбска прогресивна партия има безусловно болшинство в Народното събрание.

Оповестената от новия министър-председател стратегия, която той изложи в продължение на три часа, не съдържаше кардинално нови моменти. Членството в Европейски Съюз остава стратегическа цел на Сърбия, само че тя няма да постанова наказания против Русия. " Ясно осъдихме нападението на Русия над Украйна, териториалната целокупност на Украйна е неприкосновена за Сърбия, само че няма да се присъединим към политиката на наказания ", увери Милош Вучевич и добави, че Белград е заинтригуван от положителни връзки както със Съединени американски щати, по този начин и с Китай.

Почти главната сензация беше включването в новото държавно управление на някогашния началник на основната разследваща работа - Агенцията за сигурност и информация (БИА), Александър Вулин, който стана заместител министър-председател.

През ноември той подаде оставка като началник на БИА, като изясни, че Съединени американски щати и Европейски Съюз са " поискали главата " на изпълнителния орган " като изискване да не постановат наказания против Сърбия ". Рязко антизападен и изрично проруски надъхан, Александър Вулин беше включен в листата със наказания на Съединени американски щати предишното лято по обвинявания в корупция, трафик на опиати и " улеснение на злонамерените дейности на Русия на Балканите ". През последните години той неведнъж е посещавал Русия, където се е срещал със секретаря на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев, а наскоро взе участие в Международната конференция по сигурността в Санкт Петербург.

Дипломатическите източници на " Комерсант " в района назовават включването на Александър Вулин в черния лист на Съединени американски щати " сигнал от Запада към сръбския президент, че е време да се отърве от проруските фрагменти в обкръжението си ".

След като се съгласи да пожертва близкия си помощник под натиска на Запада през ноември, Александър Вучич не скри недоволството си. " Вулин не беше сътрудник на Русия и не бих желал да споделям кой е сътрудник на други страни, най-много на западните, и кой е момче за поръчки на Съединените щати ", съобщи тогава сръбският президент. Сега Александър Вулин освен е върнат в държавното управление, само че и е нараснал до вицепремиер.

Ненад Попович, който има необятни бизнес ползи в Русия, също се завърна в кабинета като министър без портфейл. Той, както и Александър Вулин, също е в листата със наказания на Съединени американски щати и също основно поради връзките си с Руската федерация. " Разочаровани сме, че две фигури, обект на наказания, бяха препоръчани за постове в новото държавно управление ", съобщи Държавният департамент на Съединени американски щати още преди сръбският кабинет да бъде утвърден в Народното събрание, като посочи, че не претендира за " никаква роля в кадровите решения на сръбското държавно управление ".

Ивица Дачич, който е считан за един от основните проруски политици в Сърбия, също резервира мощните си позиции в новия сръбски кабинет.

Именно неговите претенденти от Социалната партия непроменяемо ръководят най-голямата сръбска петролна и газова компания NIS, чийто надзорен пакет акции принадлежи на " Газпром петрол ". А през март, в навечерието на избирането на новото сръбско държавно управление, Ивица Дачич посети Москва по покана на съветския външен министър Сергей Лавров. Сега водачът на социалистите, който до момента отговаряше за сръбската дипломация, стана вицепремиер и началник на Министерството на вътрешните работи, което дава отговор за престоя на чужденците в Сърбия, по-специално на многочислените жители на Русия и Украйна.

Настоящият сръбски дипломат в Съединени американски щати Марко Джурич, който е считан за непосредствен до президента и има положителни връзки във Вашингтон, е назначен за нов началник на сръбското външно министерство.

Сръбските медии даже го спрягат за нов министър-председател, който в последна сметка става водачът на ръководещата партия Милош Вучевич. Но източниците на " Комерсант " в Белград, които са осведомени с позицията на сръбското управление, настояват, че новият външен министър няма да бъде независима фигура в държавното управление, а назначението му се вписва в политиката на сръбския президент да " седи на два стола ", когато поредно изпраща сигнали и на Запад, и на Изток.

Като цяло районните специалисти са единомислещи, че " проруският детайл " в сръбския кабинет се е засилил сензитивно. " Съставът на новото сръбско държавно управление с Вулин и Дачич на основни министерски постове демонстрира: Сърбия изцяло се обръща към Русия ", счита Драган Бурсач, прочут босненски политолог и журналист.

 

Инфо: Коммерсантъ

Превод " Гласове "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР