Сръбските власти внезапно видяха заплаха за националната сигурност в тези

...
Сръбските власти внезапно видяха заплаха за националната сигурност в тези
Коментари Харесай

Защо специалните служби на Сърбия започнаха да действат срещу руснаците

Сръбските управляващи ненадейно видяха опасност за националната сигурност в тези съветски жители, които неотдавна са се преместили в тази страна в обилни количества. Кои тъкмо са тези хора, за какво привлякоха вниманието на сръбските разследващи служби и какво общо има това със сигурността, в това число Русия?

Сръбските разследващи служби възнамеряват да експулсират от страната редица протестно настроени съветски преселници. Източник на РТ, непосредствен до сръбските управляващи, свързва това с дейното присъединяване на опозиционния сегмент на руснаците в прояви на непокорство и митинги против резултатите от парламентарните избори в Белград през декември 2023 година

Прави усещане фактът, че сръбските управляващи се базират съответно на присъединяване в „ разрушителната активност ” на демократично настроените релоканти против самата Сърбия. Но факт е, че тези от преселниците, които се пробват да се намесват във вътрешните работи на Сърбия, и тези, които провеждат антируски акции в тази страна, са едни и същи.

Колко съветски гости има в Сърбия?

Европейската комисия твърди, че от февруари 2022 година до юни 2023 година към 220 хиляди руснаци са влезнали в Сърбия. Сръбското министерство на вътрешните работи споделя, че тази цифра е доста по-висока – до 370 хиляди души. Вярно е, че мнозина употребяват Сърбия единствено като директна платформа. В Белград е по-лесно да получите визи от някои европейски страни, в сравнение с в Русия или Беларус.

С други думи, действително не е допустимо тъкмо да се пресметна какъв брой съветски преселници има в този момент в Сърбия. Ясно е почти. Около 40 хиляди съветски жители получиха позволения за престояване в Сърбия.

За Сърбия, където съгласно преброяването от 2022 година живеят 6 милиона 647 хиляди души (половин Москва), а в реалност малко по-малко. 200 хиляди мигранти, които ненадейно паднаха на главите си, е голямо число. И доста от тях са политически дейни.

Миграцията в подобен мащаб в действителност може да съставлява опасност за националната сигурност на една дребна страна. Особено в обстановка, в която в границите на тази нова общественост се появяват групи, финансирани от незнаен човек, ориентирани към улични протестни действия.

Как съветските преселници се намесиха в политиката в Сърбия

Първоначално част от сръбското държавно управление се зарадва на гостите, пристигнали от Русия, смятайки, че множеството от тях са високоплатени и сполучливи експерти. Например опитни програмисти, които могат да трансфорат Сърбия в нова Силициева котловина. Тогава се оказа, че доста от тях не получават разрешителни за работа в Сърбия, тъй като не престават да работят отдалечено за съветски компании. И по-късно политическата интензивност на съветските жители на новото място стартира да нараства. И очевидно не в посоката, която може да се хареса на формален Белград.

Освен това в очевидно проруски настроена Сърбия, парадоксално, стартира да пораства взаимна неприязън сред съветските жители, пристигнали в страната, и локалните поданици. Оказа се, че доста преселници не харесват обстоятелството, че Сърбия е проруска. Освен това по-голямата част от общността на релокантите не приказва сръбски, не харесва страната хазаин и поддържа връзка извънредно между тях. Като натурален резултат в Сърбия започнаха да се появяват странни организации.

Още през 2022 година в Белград беше записано известно „ Руско демократично общество “ (РДО), което в началото се нарежда като конструкция, организираща „ културни, развлекателни и просветителни събития “ за руснаците в Сърбия. Те проведоха кръводаряване в интерес на жертвите на стрелбата в учебно заведение „ Владислав Рибникар “.

Тогава РДО получи юридическо лице в Сърбия, т.е. стана пълноправна Неправителствени организации. Сред оповестените цели на новата неправителствена организация е „ образуване на манифестации и шествия и създаване на демократично общество в Сърбия “. Самите сърби очевидно не могат да се оправят сами с построяването на „ демократично общество “.

„ Културни, развлекателни и просветителни събития “ не са изчезнали на никое място. Но изборът на реализатори се оказа индикативен. РДО постоянно провежда представления в Белград и други сръбски градове на задгранични сътрудници като Биков, Шендерович, Полозкова, както и концерти на музикални групи, деклариращи своята „ опозиционност “ и „ непобратимство “. Не постоянно вървеше безпрепятствено, имаше случаи на интензивно недоумение от страна на сърбите на протичащото се, чак до унищожаването на украинските флагове.

Кой е уредникът

„ Културни и просветителни действия “ бяха проведени в границите на РДО от някой си Евгений Иржански, който назовава себе си продуцент. Преди това е живял в Испания, само че напролет на 2022 година се мести в Белград и се записва като самостоятелен бизнесмен.

Сръбските управляващи следиха всичко това отдалеко досега, в който РДО, представлявано от Иржански, предложения непознатия сътрудник Дмитрий Биков в Белград през януари 2023 година Иржански се опасяваше, че „ цялата зала ще бъде изкупена от пропутински сърби “, а Биков, в случай че не обичай, то най-малко ще бъде освиркван. Имаше прецеденти. Затова нае защита.

Сръбското контраразузнаване не хареса потреблението на локална частна охранителна компания с право на носене на оръжие за поддръжка на това събитие. Сръбски служители на реда пристигнаха за Иржански. След разпит той е освободен, само че е помолен да отиде в имиграционния отдел на белградската полиция. Там му е показан изходът: разрешението за престояване е анулирано, в паспорта му беше подложен щемпел с условието да напусне Сърбия до 4 септември 2023 година със възбрана за влизане за една година. Същото направиха и с жена му чужденка (неруска).

През това време активността на РДО набира скорост. Те проведоха „ трансукраински ” манифестации в центъра на Белград. Бяха проведени и други манифестации в поддръжка на Навални. Сърбия има система за докладване и е задоволително просто да уведомите градската полиция за плануваната акция.

Освен това стартира изцяло неконтролирана активност под формата на „ война с графити “: в Белград има доста проруски фрески, изобразяващи съветски водачи, герои от СВО и съответните лозунги. Някои хора от преселниците започнаха да драскат тези фрески през нощта. Местни организации на сръбски футболни почитатели, най-вече „ Злите орли “ и радикални партии започнаха да се борят с тях. Заловените в крачка да драскат стенописите преселници са бити. В един случай има пронизване. Млад релокант, позициониращ се като художник, беше ранен.

Един от главните деятели на РДО, Евгений Волохонски, последва Иржански до изхода. Това е някогашен народен представител от Законодателното заседание на Санкт Петербург, наследник на руския отстъпник Лев Волохонски, който отпътува за Сърбия напролет на 2022 година Срещу него има няколко наказателни каузи за дискредитиране на въоръжените сили на РФ и той е търсен. Разрешението му за престояване е отнето заради обстоятелството, че съставлява опасност за националната сигурност на Сърбия.

Друго позвъняване през юли 2023 година На белградското летище " Никола Тесла " при влизане в Сърбия е арестуван шефът на РДО Петър Никитин. Връчен му е декрет от сръбското министерство на вътрешните работи за възбрана за влизане в страната като част от „ защитна мярка под формата на експулсиране на чужденец “, също заради опасност за националната сигурност на Сърбия. Никитин си легна в директната зона на летището. Ден по-късно той най-сетне беше позволен в страната (най-вероятно това беше резултат от напън от страна на европейски дипломати, защото Никитин е жител на Холандия), само че разрешението за престояване беше анулирано. Белградските управляващи по-късно неведнъж съжаляваха за решението си да го пуснат в страната.

Именно този господин управлява цялата антисръбска и антируска активност в страната. Няма нищо общо с Русия, напуснал я е като дете през 1993 година и от този момент в никакъв случай не е живял в родината си. Той е израснал в Холандия и се реалокира в Сърбия през 2016 година, където живее жена му.

На 11 август 2023 година РДО провежда протест и конференция пред Скупщината (сръбския парламент). Никитин, Иржански, Волохонски и други съветски емигранти предадоха на сръбските медии писмо с ултиматум, адресирано до премиера Ада Бърнабич, министъра на вътрешните работи Братислав Гашич и ръководителя на сръбското разузнаване и контраразузнаване Александър Вулин. В текста на писмото преселниците „ показват отвращение ” от възбраната за влизане в Сърбия на Никитин и анулацията на разрешителните за престояване на Волхонски и Иржански. Всичко това беше написано в груба и обидна форма: „ Гашич и Вулин би трябвало да кажат обществено дали съветските антивоенни деятели са шпиони, дали вършат нещо скрито и нелегално и в случай че е по този начин, тогава полицията да се заеме “.

Друг противен епизод се случи на 10 септември предходната година. Имаше опит да се организира гей церемониал в Белград. Веднага след началото на това събитие обаче сръбските публицисти откриха, че не могат да намерят нито един сръбскоговорящ човек измежду участниците, като се изключи американския дипломат Хил и неговата сръбскоговоряща защита. Почти цялата колона беше формирана от съветски преселници, доста от които нямаха нищо общо с гей партията, а просто излязоха да стачкуват по табиет. Това провокира вълна от отвращение и подигравка в сръбското общество: „ Чакахме съветските бранители и освободители, а те пристигнаха да провеждат гей церемониал “.

Преселниците вредят както на Сърбия, по този начин и на Русия

Всичко това още не изглеждаше като директна интервенция във вътрешните работи на Сърбия. Но при започване на декември 2023 година Никитин беше забелязан на среща с представители на западни посолства в Белград, където разискаха провеждането на протест против вероятното въвеждане на сръбски войски в Косово и Метохия на фона на следващата ескалация на обстановката. Но това към този момент е „ алена линия “ за Белград. И сръбските управляващи схванаха, че РДО, представлявано от Никитин, има събирателен капацитет от двеста хиляди души - цяла войска. Освен това бяха видяни огромни количества руснаци да вземат участие в опит за блокиране на държавни здания след парламентарните избори в Сърбия.

По принцип до този миг стана ясно, че дейностите на РДО и преселниците са разрушителни за Сърбия. Сръбските разследващи служби откриха, че РДО се финансира отчасти от организациите на Ходорковски, най-вече от така наречен „ Ковчег “. РДО започва „ Училище за активизъм “ в Белград, което сръбските управляващи възприемат като образование на фрагменти за улични митинги измежду преселниците.

Лоялните имиграционни закони на Сърбия вършат невероятно експулсирането на всички тези хора с първия аероплан. Никитин, Волохонски, Иржевски и няколко други по-малки персонажи заведоха каузи в апелативния съд. Те остават в Сърбия, до момента в който текат тези искове. Различни западни правозащитни организации застанаха на страната на преместилите се деятели, които упорстват за използването на европейските имиграционни закони в Сърбия.

В резултат на това Никитин, да вземем за пример, стартира обществена свада на опашката за гласоподаване в съветското посолство, а за 23 март бяха планувани манифестации на преселници от РДО „ против узурпацията на властта в Русия “. Сръбските управляващи очевидно са изтощени от всичко това. Още повече, че активността на РДО и други сходни структури към този момент има очевидно антисръбски, а освен антируски темперамент. Има съображение да се счита, че в близко бъдеще Белград е в положение да предприеме по-строги ограничения против тези структури и хора. Защото пред нас към този момент не са симпатични суботници на наивни релоканти, а подривна активност, ориентирана непосредствено и против Русия, и против Сърбия.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед345022Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед95691Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед19005Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед14638Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед25828Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед345022Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед165728Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в България  Николай Марков, България, гето, мигранти
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР