Сръбските власти търсят алтернативи на руските енергийни източници, заяви президентът

...
Сръбските власти търсят алтернативи на руските енергийни източници, заяви президентът
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия търси алтернативи на руския петрол сред Венецуела, Ирак и Азербайджан

Сръбските управляващи търсят други възможности на съветските енергийни източници, съобщи президентът Александър Вучич пред Ройтерс.

" Ще получим иракски нефт. Освен това ще се опитам да договарям с Венецуела. Бихме взели отвред. Ние не сме придирчиви ", сподели президентът.

Той посочи, че Сърбия възнамерява да внася нефт от Азербайджан през 2023 година и че страната желае също да закупи към 2 милиона тона въглища от Китай и Индонезия. Електроцентралите, работещи с въглища, създават към 70% от електрическата енергия в страната. Съоръженията за предпазване на газ към този момент са запълнени оптимално и запасите би трябвало да стигнат за най-малко 60 дни.

Както Вучич съобщи на 21 август, страната няма да може да получава нефт от Русия от 1 ноември поради глобите. Сега суровият нефт се транспортира с танкери през Адриатическо море, след което се изпомпва по водопровод през Хърватия. Петролът от иракския Киркук, който може да се трансформира в опция на съветския нефт, коства с 31 $ повече за барел. Това ще коства на бюджета спомагателни 600 милиона $ годишно.

Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов и сръбският министър на нововъведенията и софтуерното развиване Ненад Попович организираха среща в границите на Петербургския интернационален стопански конгрес, с цел да обсъдят методите за унищожаване на последствията от идното ембарго върху доставките на съветски нефт. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР