Сръбските власти непрекъснато се опитват да постигнат разделянето на Косово

...
Сръбските власти непрекъснато се опитват да постигнат разделянето на Косово
Коментари Харесай

Западът иска да реши въпроса с Косово преди началото на Световната война

Сръбските управляващи непрестанно се пробват да реализират разделянето на Косово и Метохия - Белград няма да се опълчва на признаването на независимостта на сепаратисткото образувание, зародило на територията на южния сръбски район, в случай че северните общини на Косово, обитаеми най-вече със сърби, отидат под негов надзор. Това мнение изрази пред ИА Регнум сръбският политически анализатор Милан Дамянац.

Припомняме, че на 31 юли в северната част на Косово и Метохия имаше нов прилив на напрежение. Причината беше решението на сепаратисткото държавно управление на Албин Курти да забрани потреблението на персонални документи и номера на коли, издадени от Република Сърбия на територията на Косово.



Албин Курти, kryeministri-ks.net

Сърбите, живеещи в северната част на района, издигнаха барикади покрай Граничен контролно-пропусквателен пункт Ярине и Бърняк на административната линия с Централна Сърбия. Курти, под натиска на посолството на Съединени американски щати, се съгласи да отсрочи използването на новия закон за 1 септември.

Сръбският президент Александър Вучич се опита да позволи разногласието със сепаратисткия водач на масата за договаряния в Брюксел на 18 и 19 август. Страните не реализираха съглашение, само че договарянията с посредничеството на специфичния представител на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак и специфичния представител на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар не престават.

„ Явно нещата вървяха към това, до момента в който Доналд Тръмп беше на власт в Съединени американски щати, а Ричард Гренел беше специфичен представител на Вашингтон за Западните Балкани. Възможно е да е имало такова съглашение (за подялбата на района – ИА REGNUM) с някогашния президент на Косово Хашим Тачи. "



Хашим Тачи, (cc) NATO

" Въпреки това Тачи загуби властта и се озова в Хага, американската администрация се смени и в този момент Курти се пробва да приключи историята и да откри цялостен надзор над цялата територия на Косово “, счита Дамянац.

Според специалиста това е изключително значимо в този момент, когато Русия организира специфична военна интервенция на територията на някогашната Украинска ССР и когато се образува фронт за предстоящ по-голям спор.

„ Всъщност ние сме на ръба на трета международна война. Русия търси съдружник в Азия, до момента в който Европа се активизира и затваря всички фронтове, установявайки надзор над всички свои съдружници. Още по-силна, Европа се пробва да откри надзор над васалите си “, сподели сръбският специалист.

В тази обстановка, продължи Дамянац, Западът упражнява извънредно мощен напън върху Сърбия, настоявайки тя да скъса с Русия. Въпреки това Сърбия не прави това, а се пробва да резервира някаква неутрална позиция, на което Западът гледа с отрицание, означи той.

„ Но даже Сърбия да желае изцяло да мине на страната на Запада, тя не може да направи това, защото Западът не й предлага нищо в подмяна. Той й предлага единствено в допълнение разчленяване на нейната територия ", продължава специалистът.

" Вучич се пробва да реализира някакво разделяне посредством митинги в Северно Косово. От друга страна, Курти не е склонен на никакви отстъпки, албанските сепаратисти не съблюдават споразуменията, които самите те подписаха – те желаят единствено Белград да признае независимостта на Косово и сръбската страна да бъде победена на всички фронтове ", счита Дамянац.

Затова рискът от нов спор на Балканите е доста висок – макар че той няма да стартира в близко бъдеще, защото това не е в полза на нито една от страните, счита специалистът.

„ Не виждам по какъв начин може да се позволи актуалната обстановка, с изключение на по боен метод ", твърди той.

" Освен това не виждам подготвеност нито една от страните да направи решителни отстъпки в интерес на съперника си. Или по-скоро единственото, на което са съгласни албанците, е сърбите да се откажат от всичко ", изяснява Дамянац.

" От друга страна, сръбското управление е готово на всичко, в случай че им се даде най-малко нещо, което да отдели Сърбия от цялостно проваляне. Но албанците няма да ни дадат това и, явно, това в последна сметка ще докара до война “, сподели сръбският специалист.

Според Дамянац в този случай ще стартират напълно други проблеми, защото силите на НАТО са ситуирани в региона на Южна Сърбия, а всички прилежащи страни са или в алианса, или си сътрудничат тясно с него.

„ Нямаме поддръжка и не разбирам по какъв начин ще наподобява. Мисля, че в този момент Вучич играе следната игра: той се готви сръбската войска да навлезе в северната част на Косово и Метохия при положение на безредици. Установявайки боен надзор над северните райони, Вучич ще може да договаря за разделянето на Косово ", твърди той.

" Това е доста рискована тактика, само че се опасявам, че на сръбския президент просто не му е останала друга тактика “, сподели Дамянац.

От друга страна, продължи специалистът, Албин Курти желае косовският въпрос да бъде позволен допустимо най-скоро, с него е невероятно да се договаря, защото всички договаряния с албанските сепаратисти са дребни пробиви за Белград към признаването на Косово. Той обаче е в тези договаряния, с цел да печели време, счита Дамянац.

Опасявам се, че въпреки всичко ще се стигне до спор от локален мащаб. За страдание не изключвам да отнеме и човешки жертви. Но отново няма да е война. Би било най-добре, в случай че Прищина се съгласи да отсрочи началото на използването на своите решения за сръбските документи и регистрационни табели за нови 30 дни. Но след месец ще сме в същото състояние.

Западът желае да затвори цялата територия в покрайнините на Русия, да затвори Балканите. От друга страна Западът единствено предлага на Сърбия да постави оръжие, другояче ще я стъпче. Вучич знае това, всички го знаят. Това е доста перверзна игра, в която Сърбия е обкръжена от всички страни.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР