Сръбските граждани днес ще отидат до урните, за да упражнят

...
Сръбските граждани днес ще отидат до урните, за да упражнят
Коментари Харесай

Сърбия избира между Вучич и три опозиционни блока

Сръбските жители през днешния ден ще отидат до урните, с цел да упражнят правото си на избор в 5-тия парламентарен избор от 2012 година насам, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Белград.


Избори на локално равнище ще се проведат в над 60 обитаеми места, откакто кметовете подадоха оставки при насрочването на изборите.


Около 6,5 милиона души имат право на глас за 250-местния парламент, а за болшинство в събранието са нужни 126 места. Регистрирани са 18 листи с над 2000 претенденти. Около 1,6 милиона души имат право на глас в Белград, а в бюлетината има 14 листи. Гласоподавателите ще дефинират новите 110-те съветници в градското заседание на столицата, които по-късно избират кмета. Косовските сърби имат право да гласоподават на територията на Сърбия. Избирателните секции отварят в 7 ч. локално време и затварят в 20 ч.

Поредни предварителни избори

Съперниците на Вучич се надяват на " пробив " в столицата Белград, само че на национално равнище президентът наподобява ще резервира въздействието си. Днес е вторият път за по-малко от две години, в който се привикват предварителни избори за столицата и третият парламентарен избор за интервал от четири години, в допълнение към невижданото и изборно решение за изместване на календара за гласоподаване с шест месеца напред допълнително над една трета от сръбските общини. От 2012 година насам, когато Сръбската прогресивна партия (СПП) пое властта, са извършени 5 /пет/ парламентарни избори, а 4 /четири/ от тях бяха предварителни, последните от които на 3 април 2022 година

Предварителните оценки сочат, че в множеството обитаеми места в страната вотът ще бъде извоюван от СПП на Вучич и неговите съдружници. Вучич акцентира в навечерието на честването на 15 години от основаването на партията, че идното гласоподаване е " най-важното до момента ", макар че публично не е президент на групировката от месец май тази година. Малко евентуално е партията да си обезпечи безапелационна победа, само че се чака резултатът да е задоволителен, с цел да продължи съдружното си ръководство със социалистите и други по-малки обединения. Листата " Сърбия не би трябвало да стопира “ евентуално ще има най-вече мандати в Народното събрание.


Коалицията на президента ръководи страната от 2012 година, когато той изведе новата тогава Сръбска прогресивна партия до победа. Вторият по величина сътрудник е Социалистическата партия на Сърбия (СПС), в миналото ръководена от сръбския президент и наказан военнопрестъпник Слободан Милошевич. Неговият внук Марко Милошевич заема третото място в партийната листа.

Предизборната акция


На 1 ноември Вучич разпусна Народното събрание и разгласи датата за предварителните избори. Владимир Орлич, ръководителят на Народното събрание, по-късно разгласи ексклузивен избор за попълване на провинциални постове във Войводина и Белград, както и в 64 други градски и общински събрания. Решението на Вучич пристигна след месеци на напън и многохилядни митинги след всеобщите стрелби през месец май, които шокираха нацията и образуваха придвижването „ Сърбия против насилието “, което по-късно се трансформира в опозиционна коалиция. Опозицията упрекна Вучич и проправителствените медии в поддържане на атмосфера на принуждение посредством лъчение на пропагандни риалити шоута, медийно затъмнение и рецензии против инакомислието.

Делегация от наблюдаващи на изборите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) означи през ноември, че всички като се изключи един от парламентарните избори в Сърбия от 2000 година са били предварителни, което оказва негативно влияние върху действието на демократичните институции и вкарва страната в интервал на полупостоянна акция и попречва цялостното използване на законите и контрола на изпълнителната власт.

„ Предизборни наблюдаващи означиха мощно поляризирана акция преди предварителните парламентарни избори идващия месец, невиждано равнище на отрицателна акция и всяване на боязън, офанзиви против опозицията и публицисти и съществени проблеми, свързани с медиите ”, се споделя в отчета.

Предварителни прогнози

В едно от последните изследвания, извършено 3 дни преди изборния ден от организация ИПСОС, ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПП) има поддръжката на 44,6% от гласоподавателите. Втората политическа мощ е „ Сърбия против насилието “ с 23,6%, а на трето място групировката на Ивица Дачич Сръбската социалистическа партия (СПС) – 8,7%. Очакваната изборна интензивност е над 56%, само че може да варира в интервала сред 54,6 на 100 до 58,2 на 100.

Опозицията не съумя да се сплоти напълно в обща листа, макар тежките договаряния в последните седмици.

Трите съществени опозиционни блока са обединението „ Сърбия против насилието “ и две обединения от десни партии – „ Народно заседание “ и НАДА.

„ Сърбия против насилието “ е формирана от " Партията на свободата и справедливостта " (ПСС) на някогашния кмет на Белград Драган Джилас, " Народно придвижване на Сърбия " на Мирослав Алексич, " Зеления ляв фронт ", " Сърце ", ръководено от Здравко Понош, Екологичното въстание, ръководено от Александър Йованович - Чута, Демократическата партия, Движението на свободните жители и партията " Заедно ". Зам.-председателят на ПСС Мариника Тепич оглавява листата.

Останалите съществени партии са разграничени в обединенията „ Народно заседание “ и НАДА.

Значението на Белград

Ключов фактор за бъдещето на ръководещата партия обаче може да се окаже Белград, където съгласно прогнозите опозицията има късмет да надвие СПП. Коалицията „ Сърбия против насилието “ е в напрегната конкуренция със „ Сърбия не би трябвало да стопира “ на президента Александър Вучич и някогашния кмет и вицепрезидент на СПП Александър Шапич. Той се отдръпна на 29 септември, след което предвижда решително: „ Аз не съм отиващият си кмет. Аз съм бъдещият кмет “.

В конкуренцията Шапич ще се изправи против претендента на обединението " Сърбия против насилието " Владимир Обрадович, учител, народен представител и някогашен член на национално-консервативната Демократическа партия на Сърбия (ДСС).

Близо 1,7 милиона от общото население на Сърбия от към 6,7 милиона души живеят в Белград и той е безспорният политически и административен център на страната. Настоящият годишен бюджет на града от 191 милиарда динара (1,78 милиарда долара) съставлява към 9% от разноските на националния бюджет.

Опозицията организира предизборната акция в Белград с посланието, че победа в столицата може да бъде първата стъпка към свалянето на Вучич от власт в цялата страна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР