Сръбската православна църква (СПЦ) обяви днес, че установява пълно богослужебно

...
Сръбската православна църква (СПЦ) обяви днес, че установява пълно богослужебно
Коментари Харесай

СПЦ: Диалогът за "евентуалния окончателен статут на епархиите в Северна Македония е реалистичен"

Сръбската православна черква (СПЦ) разгласи през днешния ден, че открива цялостно богослужебно и канонично общение с Македонската православна черква - Охридска архиепископия (МПЦ-ОА), защото одобри статута на допустимо най-широката автономност, предоставена през 1959 година От Белград обявиха, че разговорът за " възможния финален статут на епархиите в Северна Македония е реален ", оповестява БГНЕС, като цитира вестник " Данас ".

В известие на Събора на СПЦ се показва, че е решил да направи това, откакто е получил " акт на Светия архиерейски синод " на Македонската православна черква – Охридска архиепископия, " с който приема общопризнатия каноничен статут, възложен ѝ през 1959 година от Светия архиерейски събор и показва вяра, че СПЦ приятелски ще позволи въпроса за окончателния каноничен статут, който би трябвало да бъде последван от всеправославно единодушие и приемане.

" С признателност към Бога и с наслада, Съборът приветства приемането на общопризнатия каноничен статут, който е статут на допустимо най-широка автономност, т.е. цялостна вътрешна самостоятелност, предоставена през 1959 година ", се споделя в изказването.

Съобщава се, че " защото това отстрани аргументите за спирането на богослужебното и каноническото общение, породено от едностранното прокламиране на автокефалията през 1967 година, се открива цялостно богослужебно и каноническо общение ".

" Чрез определяне на канонично единение и при изискванията на годност на каноничния ред на цялата територия на СПЦ, разговорът за бъдещето и възможния финален статут на епархиите в Северна Македония е освен вероятен, само че и целеустремен, законен и реален ", се добавя в известието на СПЦ.

Посочва се също, че " в разговора за техния предстоящ и вероятно финален каноничен статут, Сръбската православна черква ще се управлява единствено и извънредно от еклисиологично-канонични и църковно-пастирски правила, критерии и правила, без да се интересува от " реалполитически ", " геополитически ", " църковно-политически " и други сходни неща или от едностранни начинания, без да попада под нечие въздействие или напън ".

" И най-после, след решаването на статута, Съборът не има намерение да слага условия на новата сестринска черква с ограничаващи клаузи по отношение на обсега на нейната пълномощия в родната страна и измежду диаспората, с рекомендацията въпросът за формалното ѝ название да се реши непосредствено в приятелски разговор с елинофонските и други поместни православни църкви ", споделиха от Събора на Сръбската православна черква.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР