Сръбската православна църква обяви отделилата се от нея Македонска православна

...
Сръбската православна църква обяви отделилата се от нея Македонска православна
Коментари Харесай

СПЦ призна Македонската църква за независима

Сръбската православна черква разгласи отделилата се от нея Македонска православна черква за автокефална (независима).

Това се показва от сръбския патриарх Порфирий по време на взаимната литургия на сръбската и македонската черква в Скопие, представен от сръбски и македонски медии.

„Сега, братя и сестри, ви носим още една наслада – Светият архиерейски събор на Сръбската православна черква единомислещо в отговор на настояването на Македонската православна черква – Охридска архиепископия я благославя“, са думите на Порфирий.

Прави усещане, че СПЦ (в случая патриарх Порфирий) назовава МПЦ с цялото ѝ, определено от нея име – Македонска православна черква – Охридска архиепископия – а не употребява постановеното в указа на патриарх Вартоломей „Охридска архиепископия“.

Последното е замислено по този начин, че да не съдържа думата „Македония“, „македонски“ и производни.

Първоначалните реакции в македонските медии са за „историческо“ решение, а архиепископ Стефан сподели: „Чакахме 55 години, това е празних за всички християни в Македония.“
Решението на СПЦ не значи автокефалност за целия православен свят от момента на оповестяването: томосът би трябвало да пристигна от Вселенската патриаршия, сама признала преди 100 години сръбската, а преди 77 – и българската.
БПЦ, сходно на другите поместни църкви, също ще би трябвало да разиска признаването на МПЦ-ОА.

Източник: Дневник
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР