Спотовите пазари в момента са около 20% по-високи от обичайните

...
Спотовите пазари в момента са около 20% по-високи от обичайните
Коментари Харесай

Кирил Темелков: На спотовите пазари цените на газа са достигнали пик

Спотовите пазари сега са към 20% по-високи от нормалните дълготрайни контракти . Нормално е в първия миг да го има това разтърсване. Това съобщи пред БНР Кирил Темелков, заместник-председател на  Българската газова асоциация.
На спотовите пазари цените са достигнали своя пик . Тези равнища ще се задържат, в случай че няма друга рецесия, разяснява специалистът в предаването " Преди всички ".

" Не се обрисува по-нагоре да вървят цените. Очертава се  да вървят към този момент към захлаждане . В интервал от две-три годининапред сигурно ще имаме доста понижение на тези цени. "

Приблизително 10 на 100 от газа в страната влиза в страната през търговци, посочи Темелков.

" Търговци има, само че те  няма по какъв начин сега да предложат по-добри условия   от това, което е било по дълготрайния контракт . "

Според Кирил Темелков  крайните клиенти могат също да заемат дейна позиция , а не да разчитат единствено на страната. Той уточни като примери  огромни предприятия, които сами диверсифицират доставчиците си  на природен газ и добре ръководят това портфолио.

В момента би трябвало да се обезпечат положителни условия за бизнеса и тук е мястото на търговците като част от логистичната верига, акцентира Темелков. По думите му има положителни и неприятни медиатори.

 София, 27 април 2022 година Снимка: ЕПА/БГНЕС

" Надяваме се, че към този момент ще може да се развие търговия на конкурентен принцип сред търговците , с цел да може в тази обстановка да оказват помощ за решаването на този проблем. "

" В нашата процедура, в нашата история има образци за неприятни медиатори . Това е, когато в една и съща точка едно дружество купува и незабавно продава природния газ, като начислява някаква надценка над него. Прекупвач, който не реализира никаква друга активност, с изключение на да купи и продаде едно количество. Такива субекти в логистичната верига не носят никаква принадена стойност. Те се явяват като паразити в системата за доставка на природен газ ", уточни Темелков.

По думите му най-хубавата гаранция е конкурентният пазар, а ние имаме   открит " конкурентен и добър газов пазар ".

Когато има конкурентен пазар, в който всички търговци могат да доближат до крайните клиенти и да им доставят газа без някой да им постанова условия, че би трябвало да минат през избран път на логистичната верига, то тогава тези така наречен неприятни медиатори няма да намерят своето място , разясни Кирил Темелков. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР