Спортният министър Радостин Василев готви промени в Закона за хазарта,

...
Спортният министър Радостин Василев готви промени в Закона за хазарта,
Коментари Харесай

Радостин Василев ще връща лотоманията, за да вдигне парите за спорт

Спортният министър Радостин Василев готви промени в Закона за хазарта, с които да възвърне по-свободната продажба на лотарийни билети. В момента те са монопол на държавния тотализатор, само че той има мощни ограничавания на точките за продажба.

Василев твърди, че има поддръжката на съдружните сътрудници за либерализацията, стана ясно от негово изявление в предаването " Евродикоф " по телевизия " Евроком " през уикенда.

" От 1 август " Българският състезателен тотализатор " би трябвало да затвори 1000 от към 1500-1600 пункта, в които сега продава лотарийни билети ", изясни Василев, който незабавно посочи, че този текст ще бъде изменен.

С измененията в Закона за
хазарта от 4 август 2020 година се даде 2-годишен гратисен интервал за осъществяване на изискването лотарийните игри да бъдат проведени от тотото " с нает от него личен състав, в лични или наети пунктове или посредством потребление на устройства на самообслужване, които са обособени и обозначени като пунктове за съответните хазартни игри ". Още тогава бе ясно, че това доста ще свие така наречен " точки за продажба " на билетите.

В момента част от пунктовете са отдадени на трети лица и на процедура не работят с личен състав, нает от тотализатора. Освен това лотарийни билети не могат да се продават на всички места – в супермаркети, по бензиностанции, в кафенета, както в най-хубавите времена на частните
лотарии, когато те правеха милиардни обороти.

" Какъв е смисълът да си монополист, в случай че не ги продаваш (билетите, б. р.) на всички места ", пита Василев. Според него измененията в Закона за
хазарта от 2020 година, с които се лимитира лотоманията, са или недомислица, или съзнателно импортирани, с цел да " запушат " тотализатора. Министърът обаче щял да го " отпуши " с готвените промени за либерализация на точките за продажба.

" Само лотарийните игри могат да доведат до двойно нарастване на парите на тотото – с нови облаги, с нова визия, с нов маркетинг ", счита Василев. " Искам тотото да печели оптимално доста, тъй като то устоя спорта ", добави той, и описа по какъв начин не може да понесе гледката на " мръзнещи дечица " в занемарени спортни зали.

Василев сподели още, че по време на държавните управления на ГЕРБ ръководството на спорта е било " разпарчедосано " (разпарчетосано, б. р.) – " тотото е било обещано на една формация, националната спортна база – на друга, министерството – на трети хора ". Сега той щял да вкара ред с новото управление, отпред с Александър Тодоров, който съумя да заеме поста отпред на БСТ след куп правосъдни премеждия, инициирани от остарялото управление на ГЕРБ. Спорни контракти за доставка на коли към този момент били прекъснати, а " редица медии повече няма да получават пари от тотализатора и това ги изкарва отвън равновесие ", уточни още Радостин Василев.

В разгара на лотоманията през 2018 година и 2019 година частните
лотарии на предприемача Васил Божков доближиха. Например брутните доходи на " Ню Геймс " и " Националната лотария " за 2018 година бяха в размер на 1.5 милиарда лева, а платените такси в тогавашната Държавна комисия по хазарта – към 60 млн. лева

На този декор през 2018 година бяха в размер на 162 млн. лева

Въпреки големите отчисления на тотализатора за спортното министерство в този интервал обаче някогашният състезателен министър Красен Кралев в държавните и общинските учебни заведения, както изисква законът. За сметка на това, всички пари са прилапани от спортните федерации, стана ясно в одит на Сметната палата за 2017 година и 2018 година

В началото на 2020 година частните
лотарии бяха закрити след законови промени, импортирани от Валери Симеонов, а лотарийните игри се трансфораха в държавен монопол. Впоследствие предприемачът заведе дело против страната в съда в Страсбург за ликвидирането на бизнеса му. Един от претекстовете за закриването на частните лотарии беше разгърналата се огромна лотомания, която изсмукваше голям запас от бюджетите на хората с ниски приходи и подхранваше хазартната взаимозависимост у част от популацията.

Преди да бъде уволнен от Радостин Василев, някогашният началник на тотализатора Любомир Петров регистрира рекордни доходи и отчисления към страната с помощта на прелюдия монопол. Печалба на тотализатора за 2021 година да вземем за пример доближи 53 млн. лева – това е сумата, включваща чистата облага за БСТ (11 млн. лева.) и преводите към спортното министерство (42 млн. лева.). Отделно, за такси за
хазарт са импортирани 42.5 млн. лева, което значи, че приходът за страната от БСТ през предходната година са били общо 84.5 млн. лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР