Спортният диетолог и специалист по хранене Антон Брайкин заяви пред

...
Спортният диетолог и специалист по хранене Антон Брайкин заяви пред
Коментари Харесай

Дюлите и мандарините: полезни, но и опасни

Спортният диетолог и експерт по хранене Антон Брайкин съобщи пред RT, че през студения сезон дюлите и мандарините са едни от най-полезните, богати на витамини и хранителни субстанции храни, само че при някои болести би трябвало да внимаваме с потреблението им.

По думите му, дюлите съдържат йод, витамини А и С, калций, хром и магнезий. Те са богати и на пектин, който подтиква храносмилането и понижава абсорбцията на жлъчни киселини и холестерол в червата.

Въпреки това експертът предизвестява, че поради високото наличие на глюкоза и захароза, дюлята е противопоказана за хора, страдащи от диабет. Той означи, че прекомерно многото от плода, заради танините си, кара храната да се слепва на бучки.

Лекарят разиска и изгодите от мандарините, които съдържат витамин D и синефрин, който форсира метаболитните процеси в организма и потиска производството на неприятен холестерол. Въпреки това плодът е противопоказан при хепатит, ентерит, холелитиаза, гастрит с нараснала киселинност, язва на стомаха и на дванадесетопръстника.

По-рано диетологът Майкъл Гинзбург разказа ферментирала млечна напитка с мюсли като най-здравословната закуска за възрастни хора, страдащи от диабет. " Също по този начин е доста добре да изядете една ябълка с тази закуска. Подкрепете се и с пълнозърнест самун ", прибавя специалистът. Според диетолога такава закуска съдържа всичко, от което се нуждае тялото ни заран./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР