Спортната икона Биляна Дудова бе удостоена със званието „Радетел на

...
Спортната икона Биляна Дудова бе удостоена със званието „Радетел на
Коментари Харесай

Световната шампионка Биляна Дудова с приз „Радетел на българското“

Спортната икона Биляна Дудова бе удостоена със званието „ Радетел на българското “ от Фондация „ Бъдност за гениите на България “ за високи спортни достижения и запазване на българския дух на 27-мото издание на обичайния фестивал „ Вино и обич “, отдаден на българските обичаи, традиции и фолклор, който събра 100-тина реализатори в Дом на културата „ Средец “ в София.

Дипломът бе връчен на международната шампионка по битка, която донесе 55 кг наслада, горделивост и екстаз в сърцата на всички българи със своята борбеност да устоява златните обичаи в българската битка, показвайки гений, лъвски порив и дух за победа, от ръководителя на Български арт и фолклорен център „ Нестия “ – Христо Станков, уредник на форума и труженик за опазване и разпространение на традициите, фолклора, обичаите и българската еднаквост в изискванията на международната глобализация. Събитието е част от Националната акция „ Да запалителен и съхраним огъня Български!”, проведен в партньорството с Балкански алианс за фолклор, Фолклорно общество в България и Делта център за изкуства и просвета.

Празникът „ Вино и обич “, който се организира от 1995 година, качи на една сцена реализатори от всички възрасти – девойките от танцов състав „ Бисерче “ до певиците на достоверен фолклор от Седмошарица “ Перник, които подредиха пред залата галерия от остарели кенарени ризи, кърпи, престилки, покривки от разнообразни етнографски области. В надпяването участваха изявени изпълнителки като известната водеща и певица Бони Милчева и Георгия Райкова, както и много самодейни сформира, сред които гениите от ДФГ " Канарчета " от Нови Искър, с началник артистът Венцеслав Пенев, за които бе същинско знамение да застанат паралелно до международната шампионка по битка Биляна Дудова, която на тяхната възраст е танцувала български танци в тяхното читалище.

„ Харесва ми българския фолклор, държа да се съблюдават традициите. Щом чуя български национална музика, душата и сърцето ми играят, желае ми се незабавно да затанцувам. От дете обичам българския фолклор и българското. Винаги когато съм на интернационалните участия, не мисля за себе си, а за България. Няма по-хубаво и неописуемо от това, когато победиш Европа и целия свят и се качиш на стълбичката, когато към този момент можеш да си поемеш мирис, тъй като се е сбъднала фантазията да станеш международен първенец, да вдигнат българския байрак и да прозвучи химна и всички да схванат, че успеха е за България, че българите сме с лъвски сърца и сме непобедими “, показа Биляна Дудова, която не пожали сили и време да уважи форума, да се срещне с изпълнителите, макар усилената подготовка за 59-то издание на шампионата „ Дан Колов – Никола Петров “ във Велико Търново, който следва и в който й следва да взе участие, както и в конкуренцията на тепиха в Инстанбул този месец.

Признание и приз „ Радетел на българското “ получи и легендата в българската битка Георги Калчев, европейски първенец по свободна битка, международен вицешампион от 1986, чието име е изписано с огромни букви в златния фонд на българския спорт, който е и персонален треньор на Биляна Дудова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР