Спортен клуб Самодива“ осъди Националната агенция на приходите заради неправомерно

...
Спортен клуб Самодива“ осъди Националната агенция на приходите заради неправомерно
Коментари Харесай

Спортен клуб в Кючук Париж, санкциониран със запечатване, осъди НАП

Спортен клуб „ Самодива “ осъди Националната организация на приходите поради непозволено наложена глоба. Школата за танци, чийто два обекта през септември бяха застрашени със запечатване, е обжалвало насилствената административна мярка пред Административен съд.
Прочетете още
Припомняме, че при две инспекции на приходната организация през 2023г. бяха открити нарушавания, които доведоха до актове и вкараха „ Самодива “ в черния лист на данъчното законодателство. Бе наложена парична санкция от 3000лв. и бе разпоредена възбрана за достъп за 7 дни.

На 1 август 2023г. в 18ч. е била осъществена ревизия в залата им в кв. Кючук Париж, като на правилото „ скришен клиент “ чиновник на Национална агенция за приходите си платили еднократна подготовка по съвременни танци за възрастни на стойност 10 лв.. Клубът обаче не издал бон заради липса на фискално устройство, както и не дал касова записка от кочан. За осъщественото заплащане е публикуван приходен касов ордер за заплатена „ такса танци “. Последваща ревизия установила, че обектът има регистриран касов уред, който се употребява за билети за съревнование, само че няма регистриран и въведен в употреба фискален уред.

В хора на делото, течащо в Административен съд, било открито, че в реалност сдружението не е изпълнило задължението си за въвеждане в употреба на фискалното устройство. Това обвързване не е отпаднало поради правната форма, под която е записано то, защото на територията на обекта в Кючук Париж въпреки всичко се прави комерсиална активност.

Съдът сочи, че сдружението е било длъжно да има законно устройство, само че в съответния случай е значимо друго. Обектът на „ Самодива “, разгласен като юридическо лице с нестопанска цел, е бил глобен от Национална агенция за приходите по няколко метода, като в тази ситуация – взимайки поради интерпретации на Съда на Европейския съюз това се явява непропорционално .

„ Принудителната административна мярка е спомагателна тежест, която, преценена с оглед инициираното против сдружението административнонаказателно произвеждане, надвишава тежестта на осъщественото нарушаване и е в несъгласие с условията на правилото за пропорция “, обосновават се магистратите.

С други думи – откакто клубът е получил санкция, не е било належащо и запечатването му.

Предвид това съдът разпорежда анулацията на издадения от Национална агенция за приходите заповедта за запечатване на танцовия клуб на „ Самодива “, като присъжда на приходната организация да изплати на 1050лв. правосъдни разходи. Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен период.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР