Спортът винаги е имал нужда от една сърдечна женска ръка,

...
Спортът винаги е имал нужда от една сърдечна женска ръка,
Коментари Харесай

Естер Ледецка – спортистката, за която няма невъзможни неща

Спортът постоянно е имал потребност от една сърдечна женска ръка, която да доближава до там, докъдето никой различен не е успявал до момента. Няма по какъв начин да не сте чували за чехкинята Естер Ледецка. Тя е първата жена в историята, която печели два златни медала в два разнообразни спорта от една олимпиада. Преди надпреварите в Пьонгчанг през 2018 година нито един състезател не можеше да се похвали с присъединяване по едно и също време в сноуборда и алпийските ски.

На нежната възраст от 26 години, тя към този момент е значима част от историята на олимпийските игри. А достиженията й приказват сами по себе си – тя е трикратна олимпийска шампионка – има два златни медала в сноуборда в паралелния великански слалом (2018, 2022), както и един в алпийските ски в супергигантския слалом (2018).

Смелото момиче Ледецка продължава да твори олимпийска история. Във вторник тя отбрани олимпийската си купа в паралелния великански слалом в сноуборда с красива победа над австрийката Даниела Улбинг. Триумфът й идва на фона на изразените подозрения от мнозина, че тя ще пожъне триумф в сноуборда, тъй като в последните години се концентрира върху ски-алпийските дисциплини.

В директните елиминации чехкинята победи поредно Надя Охнер от Италия, Александра Крол от Полша и Мишел Декер от Нидерландия, с цел да се увенчае с успеха финала и над австрийката Даниела Улбинг. Нито една от съперничките ѝ не съумя да финишира в паралелния слалом с нея, тъй като всички позволиха неточности в опитите си да наваксат преднината ѝ.

Преди алпийския супергигантски слалом през днешния ден - на 11 февруари тя трябваще да превключи на другия й обичан спорт и да се качи на решително на ските, с цел да ни покаже още един път силата на духа си.

„ Малко е мъчно, тъй като част от съзнанието ми към момента се състезава сега на пистата за сноуборд, а друга към този момент се опива да премине сполучливо през линията на трасето за ски " - разяснява Ледецка.

И въпреки защитаващата купата си Естер Ледецка да остана на пето място, изоставайки на 43 стотни от секундата след шампионката, тя сподели за следващ път силата на духа си.

Още от дете Ледецка мощно се привързва първо към хокея на лед, по-късно към и най-после – към сноуборда. Като всяка по-малка сестра, тя напълно естествено стартира да се конкурира с най-хубавия образец, който може да има едно малко момиче - този на по-големия си брат.

„ Той е с година и половина по-голям от мен и когато започнах да карам ръб, аз също желаех да опитвам. Бях на 5 години, когато започнах да карам сноуборд. Занимавах се със свободен жанр и бордъркрос до към 13-годишна. И още веднъж брат ми беше този, който стартира с алпийския сноуборд и аз желаех да го победя, тъй че се научих да върша и това”, споделя олимпийската шампионка.

Постепенно това детинско предпочитание прераства в същинска разпаленост по спорта и тя се трансформира образец за младите спортисти. От невръстна възраст тя знае, че ще изневери на себе си, в случай че се откаже от ските или сноуборда. Успешно балансира сред двата спорта, като единият не пречи на другия, даже в противен случай – тя открива приликите сред двата спорта и по този нчин търси какво може да усъвършенства и в двете дисциплини.

Сноубордът и ските дотам са станали част от същността й, че тя като че ли открива значимите житейски отговори с тяхна помощ. Когато я гледаме, имаме възприятието че всяко придвижване, всяка и мисъл и всеки ход са тъкмо премерени и на мястото си.

Въпреки това пътят й напълно не е бил лек. Откакто е на 14, тя спори със своите треньори, тъй като държи да не се отхвърля от нито един от двата спорта. А триумфите й след това като че ли са най-изразителният вероятен отговор.

„ Много хора ми споделяха, че не е допустимо да се занимавам и с двата спорта по едно и също време, тъй като в никакъв случай няма да доближи високо равнище. Днес потвърдих, че е допустимо “ – показа през 2018г. спортистката след награждаването със златото в Пьонгчанг.

Чехкинята разруши на пух и прахуляк тесните схващания, че един състезател е в положение да се концентрира само върху един спорт, с цел да реализира триумф. Тогава Ледецка ни преподаде значим урок - светът е станал прекомерно необятен, с цел да бъде побран в тясно схващане.

Подобно ентусиазъм е в положение да окуражи доста спортисти да се развиват в разнообразни дисциплини, без да се постанова да извърнат тил на нещо, в което откриват смисъл и имат предпочитание да вложат своя спортен заряд.

„ Да опитат опциите си в разнообразни спортове, е от значително значение за милениалите. Естер дава вяра, че е допустимо да се състезават и да бъдат сполучливи допълнително от един спорт. Мисля, че достижението й ще има продължително влияние “ – разяснява Линдзи Вон тогава.

Успехите й не закъсняват, тъй като са плод на интензивен труд и на неподправена обич към спорта. Още едно доказателство, че успеха изрично е най-сладка тогава, когато влагаш сърце и душа в това, което правиш.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР