Спортът пострада много тежко в условията на световна пандемия, заради

...
Спортът пострада много тежко в условията на световна пандемия, заради
Коментари Харесай

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев: Нова карантина щеше да е пагубна за елитните спортисти

Спортът пострада доста тежко в изискванията на международна пандемия, поради която бяха отсрочени двете най-големи събития в бранша за 2020 година - олимпийските игри и европейското състезание по футбол. Наложената у нас втора серия ограничаващи ограничения оставят на българския спорт глътка въздух и опция за осъществяване на надпревари без аудитория за участници над 18-годишна възраст. За всички горещи въпроси по тази и други настоящи тематики пред „ Труд “ приказва министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

- Г-н Кралев, по какъв начин ще се отрази на българския спорт втората „ карантина “ за тази година?
- В изискванията на пандемия, пред която е изправен целият свят, сме длъжни да вземем съответни ограничения против разпространяването на вируса. Виждаме каква е ситуацията и в международен мащаб. Първоначалното предложение на здравните управляващи беше да бъдат неразрешени всички спортни мероприятия. Разбира се ние реагирахме незабавно и не допуснахме това да се случи, тъй като считаме, че щеше да бъде позволена голяма неточност. Нова отмора от три седмици за елитните ни спортисти, в случай, че имаше такава напролет, щеше да се отрази пагубно. Всяка една федерация още преди няколко месеца създаде прецизен протокол за осъществяване на надпревари в тази конюнктура. Ако ограниченията се съблюдават, в случай че всички подхождат отговорно и дисциплинирано, риск няма да има. До края на годината няма доста надпревари. Освен кръговете от шампионатите в отборните спортове. Важното е, че всички спортисти ще имат опция да водят пълноценна подготовка.

- При стягането на ограниченията в началото беше оповестено, че ще се преустановят всевъзможни спортни надпревари. Впоследствие вие реагирахте и спортният календар при спортисти над 18 година продължава. Как го постигнахте?
- Дадохме своите причини. Посочихме какви са практиките в европейските страни, тъй като на всички места има разнообразни ограничавания за спорта. Те засягат главно дилетанти и подрастващи, само че на никое място няма цялостно затваряне на спорта. Благодаря на министър Ангелов, че се одобриха нашите претекстове. Има безспорни данни, че болестта се популяризира най-интензивно в учебните заведения. Нямаше по какъв начин да преустановим присъствените образователни занятия, а в това време спортните занимания за учениците да продължат. Практиката демонстрира, че по-малките мъчно извършват всички противоепидемични ограничения. Ясно е, че има недоволни, само че нищо съдбовно няма да се случи, в случай че децата, които спортуват интензивно, побягат малко в парка и наблегнат на физическата си подготовка в идващите седмици.

- Неотдавна споделихте, че сте отчаян от някои футболни почитатели, тъй като не правят оценка опцията да бъдат по трибуните и не съблюдаваха ограниченията. Не се ли опасявате, че това ще се повтори, откакто още веднъж бъде позволена аудитория?
- Знам, че е доста тежко да се прави спорт без фенове. Когато още веднъж пристигна моментът публиката да бъде позволена до спортни събития, това ще става на стадии. Вероятно още веднъж ще има почитатели, които демонстративно няма да съблюдават ограниченията. За да не страдат почтени и дисциплинирани клубове през този интервал, предлагаме на БФС да изработят правила за налагане на наказания като осъществяване на домашен мачове без аудитория на съответния клуб, чиито почитатели демонстративно нарушават противоепидемичните ограничения.

- Какви са действителните проблеми пред българските спортисти в тази конюнктура? За какво подпомагане ви търсят?
- Поддържам непрекъсната връзка с нашите спортисти и федерации. Всички съжаляват, че спортният календар през 2020 година не беше извършен по проект. Но виждам и голямата им упоритост и желанието им да потвърдят своите благоприятни условия през идната година. Надявам се всички да бъдат здрави, с цел да преодолеят провокациите, които имат пред себе си. От нас зависи да им осигурим естествени условия за подготовка. Всички федерации са финансово обезпечени, като по-голямата част от средствата бяха вложени в подготовката на спортистите. Повечето надпревари от държавния календар бяха извършени. Проблемът е с интернационалните надпревари, само че това не зависи от нас. Всичко, което министерството трябваше да направи, е направено. От финансова позиция спортът е гарантиран. Увеличихме с 30% бюджета на спортните клубове, с цел да могат да поемат удара от пандемията, тъй като спортът беше един от най-тежко засегнатите браншове. Приходите им спаднаха. Ето за какво отпуснахме в допълнение близо 2 млн. лева, които бяха разпределени към клубовете тази година.

- В сегашната конюнктура целесъобразно ли е за хората да спортуват?
- Лекарите настояват, че има доста съществени последици върху хората от пандемията. Аз считам, че спортът укрепва имунната система и оказва помощ за превъзмогването на напрежението. Всеки, който има предпочитание да спортува, има тази опция, тъй като, като се изключи фитнес центровете и залите за групови занимания към тях, всички останали уреди са налични. Дори от Световната здравна организация оповестиха, че всички възрастни имат потребност от минимум 150 минути физическа интензивност на седмица, тъй като това е изключително значимо за физическото и психическото здраве в ерата на COVID-19. Всички хора би трябвало да компенсират по-заседналия метод на живот с физически действия, с цел да се предпазят от заболявания, ще бъдат понижени и признаците на меланхолия и тревога.

- Декември нормално е месецът на награди и ранглисти. Ще има ли такива тази година?
- Голямо предизвикателство ще бъде да се съпоставят спортисти от разнообразни спортове. Според мен мъчно може да бъде направено обективно класиране, тъй като доста надпревари не се организираха по проект, в това число летните олимпийски игри, международни и европейски шампионати. Спортистите няма да бъдат сложени в равностойно състояние, тъй като някои интернационалните федерации съумяха да изпълнят отчасти интернационалния си календар, а други не организираха нито едно съревнование.

- Каква е вашата оценка за отиващата си спортна година? Кои са хубавите неща в нашия спорт?
- 2020 година е особена и доста по-различна от всяка друга. Бих отличил куража, който демонстрираха всички наши спортисти в тези тежки времена. Те бяха образец за мнозина. Въпреки тежката обстановка страната ни беше хазаин на няколко огромни спортни събития - тенис шампионата Sofia Open, европейското състезание по пистово колоездене, лекоатлетическите маратони в София, Варна и Стара Загора, а преди пандемията приехме международната купа по ски алпийски дисциплини. За да бъдат те вероятни, бяха създадени условия и ясни правила за влизането на задгранични спортисти у нас, без да бъдат подлагани на карантина. България е една от дребното страни, които има ясно създаден протокол в тази тенденция.

- Какво се случва с работата по спортните обекти?
- Не спряхме и с подобренията в спортната инфраструктура. На първо място ще отбележа отпуснатите от държавното управление 25 млн. лева за построяването на физкултурни салони в учебни заведения, които не разполагат с сходни уреди. Това решение на Министерски съвет беше основно, тъй като в България сходна стратегия не е осъществена от десетки години. През тази година ММС продължи да влага средства в реконструкцията на спортни уреди. От 2015 година досега са отпуснати над 17 млн. лева за 64 обекта в доста български общини. До края на тази година предвиждаме да се осъществят публични поръчки за още 20 спортни обекта на стойност почти 7 млн. лева За същия интервал близо 30 млн. лв. са вложени в инфраструктурата на двете държавни търговски сдружения, които се занимават с поддръжката и ръководството на най-големите спортни уреди - Национална спортна база и „ Академика “. През миналите 6 години се вложиха доста средства в спортна инфраструктура в цялата страна. Големи многофункционални спортни зали бяха построени в Русе и Пловдив, Шумен, довършваме Арена Бургас, започнахме да строим в Кърджали и Стара Загора. През последните 30 години държавните управления на Бойко Борисов са единствените, които са правили вложения в сходни мащаби.

- Какви са вашите упования за идната олимпиада?
- В олимпийската година влизаме оптимално готови и чакам да се представим добре. Надявам се спортистите ни да се опазят от травми и да успеем да изпратим добър тим на игрите в Токио. Все още 47% от олимпийските квоти не са разпределени. Смятам, че сме създали всичко допустимо, с цел да осигурим на нашите състезатели оптимално положителни условия и да влязат в идните квалификации чудесно готови.

- Да поговорим за футбола у нас. Какво е неговото положение по ваше мнение?
- Българският футбол се намира в положение, което е еквивалентно на вложените в него средства. Финансирането на клубовете е надалеч от междинните европейски стандарти, а работата в детските и юношеските школи на доста места е подценявана. Вече 16 години отсъстваме от огромните конгреси, а това демонстрира, че грешките са допускани в дълъг интервал. Не са от през вчерашния ден и от през днешния ден. Смятам, че капацитетът ни е по-голям от това, което показахме през последните мачове. Анализите оставям на управлението на БФС. То би трябвало да регистрира къде са направени неточности. Имаме положителни младежи и нека по-скоро те да намерят реализация в чужбина, с цел да могат да развият изцяло капацитета си и да бъдат в основата на възраждането на мъжкия ни народен тим.

- Споделихте, че очаквате по-ясна визия от бъдещите претенденти за президент на БФС. Какъв би трябвало да бъде подобаващият човек?
- Очаквам и желая да видя конфликт на хрумвания, да видя хора с капацитет на мениджъри, на управленци с съвременна визия за развиването на футбола. Вярвам, че участниците в конгреса ще създадат умен избор и ще заложат на началник, който ще работи за това да изведе родния футбол от положението, в което се намира. Добър управител, който не е външен за футбола, може да свърши работа.

- Какви са връзките ви със настоящето управление на БФС?
- Смятам, че са доста положителни. През последните 5-6 години страната още веднъж погледна към футбола и инвестирахме обилни средства в инфраструктура и в стратегиите за детско-юношески футбол. Надявам се скоро да има решение по делото, което Министерството на младежта и спорта води против БФС за едни противоречиви 144 000 лв., изразходвани по време на европейското състезание за юноши през 2015 година Това е спор сред нашите и техните специалисти, който не можахме да разгадаем и по тази причина потърсихме помощ от съда. Каквото реши той, това ще бъде. Важното е да е по-скоро. Това ще ни разреши да продължим да подкрепяме развиването на детско-юношеския футбол в България, както го правихме в последните години. Тези стратегии демонстрираха доста положителни резултати.

- Ясно изразихте недоволството си от работата на националния треньор Георги Дерменджиев, а той отвърна, че сте измамен.
- От кого да съм измамен? Девет години съм управлявал професионален футболен клуб. Смятате ли, че не знам или не мога да преценява какво се случва? През тези години съм работил с потвърдени експерти като Ясен Петров, Велислав Вуцов, Никола Спасов, открих за треньорската специалност един от най-хубавите сега - Илиан Илиев. Смятате ли, че тези имена са по-малки експерти от Дерменджиев? Няма по какъв начин да съм удовлетворен от работата на селекционера, тъй като резултатите са показателни и нито един българин не се гордее с тях. Имам и познанията, и нужния опит, с цел да дам такава оценка. За направената селекция пояснения може да му желае управлението на БФС и вие публицистите, а аз съм в цялостното си право да дам оценка за представянето на тима, откакто цялата страна се интересува от това, а и вашите сътрудници желаят непрекъснато моето мнение по тематиката.

- Има ли потребност националният тим от нов треньор?
- Не мога да се греша в решенията на БФС. Изказвам мнение тогава, когато ме питат. Ръководството на централата единствено ще реши дали е нужна смяна. Спортните федерации са самостоятелни организации и сами взимат решения дали да се прави някаква смяна. Ако са удовлетворени от резултатите, ще оставят Дерменджиев и екипа му. Ако не са удовлетворени, ще го сменят. Това важи и за треньорите на младежкия тим и юношеските селекции.

- Докога „ Лудогорец “ ще бъде сериен първенец?
- Разликата в бюджета и в метода на работа сред „ Лудогрец “ и останалите футболни клубове е голяма. Когато другите клубове се приближат до стандартите, наложени в Разград, тогава ще можем да приказваме за действителна конкуренция в шампионата. „ Лудогорец “ може да загуби точки против всеки тим от Първа лига в един мач, само че в границите на цяло състезание мъчно може някой да им бъде същинска конкуренция на този стадий. Единственият минус на отбора беше, че доста малко българи успяваха да се наложат в състава, само че в последно време тази наклонност стартира да се трансформира, което е радващо. Може би сега в ЦСКА се приближават най-вече до равнището на работа в „ Лудогорец “, само че ще им би трябвало още време и самообладание.

- Докъде стигна процедурата с отдаването на базите на ЦСКА?
- От страна на министерството на младежта и спорта е свършено всичко належащо. Очакваме клубът да показа своята капиталовата стратегия и планове. Предполагам, че напълно скоро ще ги получим и ще забележим дейности от страна на клуба. От наша страна няма какво повече да създадем в този миг.

- Какво очаквате от идната година за българския спорт? И какво ще се случи с семействата ни на огромни надпревари, ще вземем ли нови?
- Очаквам положително показване на летните олимпийски игри. За идната година министерството на младежта и спорта има рекорден бюджет, като нарастването е с над 15 млн. лв.. Благодарение на това за българските спортни клубове ще бъдат обезпечени спомагателни 6.5 млн. лева Смятам, че те са хронично недофинансирани и за това внезапно усилваме средствата. Мисля, че е време, при съществуването на нужните средства, да се обръща доста по-голямо внимание на спортните клубове. Това са най-важните места, където се работи с деца и с подрастващи. Там се коват бъдещите първенци. Дейността им е извънредно значима за здравето на цялата нация, тъй че оттук насетне клубовете ще бъдат измежду целите на държавното управление и на министерството. Федерациите ще бъдат обезпечени с задоволително средства, с цел да действат на цялостни обороти. Подготовката на елитните ни спортисти също ще бъде обезпечена изцяло. Ще продължим и с вложенията в спортната инфраструктура. Ако всичко върви по проект, през 2021 година в България още веднъж ще бъдем домакини на огромни надпревари. Такива са олимпийските квалификации по битка и таекуондо, европейските шампионати по волейбол за дами, художествена гимнастика и таекуондо. Традиционно страната ни ще продължи да приема международните купи по ски алпийски дисциплини и художествена гимнастика, още веднъж ще организираме тенис шампионата Sofia Open. Освен това имаме извоювани семейства на международно състезание по волейбол за младежи до 21 години, което ще проведем взаимно с Италия, на международно състезание по ски за юноши и девойки, което ще бъде в Банско, международна купа по спортна гимнастика за мъже и дами във Варна и европейска купа по джудо.

Нашият посетител
Красен Кралев е за втори мандат министър на младежта и спорта. Роден е на 2 януари 1967 година във Варна, където приключва първа езикова гимназия и висшия медицински университет. През 1990 година специализира мениджмънт на политически акции в университета в Северна Каролина, Съединени американски щати. Утвърден специалист в региона на обществените връзки. Бивш народен играч по лека атлетика и рекордьор на България на 20 000 м за юноши старша възраст. Бронзов медалист на Балкански крос от 1986 и 1987 година Президент на футболен клуб “Черно море” в интервала 1998 - 2001 година и 2003 - 2007 година Член на Управителния съвет на Световната антидопингова организация WADA. Избран за депутат от Варна в листата на ГЕРБ в 43-ото и 44-ото Народно заседание.

Ангел Виденов, " Труд "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР