Споровете се пораждат от различните възприятия, свързани с утрото. Едни

...
Споровете се пораждат от различните възприятия, свързани с утрото. Едни
Коментари Харесай

Защо поздравяваме?

Споровете се пораждат от другите усещания, свързани с утрото. Едни го свързват със ставането от сън и одобряват, че е " Добро утро " даже след 14:00 часа, в случай че са работили нощна промяна да вземем за пример, и денят им стартира на обяд. Други свързват утрото с изгрева и с часовете сред 4:00 и 9:00 часа. Изгревът обаче също не е закрепен в прецизен час и зависи от сезона. Както знаете лятото се съмва доста по-рано от мразовитата зима. Именно тези разлики пораждат разногласията по тематиката до какъв брой часа се споделя " Добро утро ", означи.

Защо поздравяваме?

Преди да обсъдим до какъв брой часа се споделя " Добро утро ", да поговорим за етикет . Поздрав ите, които възприемаме като нещо естествено и за които не се замисляме, са част от етикет а, демонстрация на учтивост и индикатор на просвета и положителни маниери .

До какъв брой часа се споделя " Добро утро "?

Най-масово възприето и най-често срещано е схващането, че утрото е от 4:00 - 6:00 до 12:00 часа. Тъй като най-възприетият час за обяд е точно 12:00 часа, множеството култури споделят " Добро утро " до 12:00 часа и " Добър ден " след този час. Ако обаче индивидът, който се каните да привет ите е станал преди малко, а часовникът демонстрира 16:00 часа? Странно евентуално звучи, само че умерено може да го привет ите с изключение на с " Добър ден " и с " Добро утро ", защото действително неговото утро стартира точно в този миг.

Въпреки че множеството хора по етикет привет яват с " Добро утро " от 6:00 до 12:00 часа, то не са малко и тези, за които утрото е единствено да 10:00 - 11:00 часа, след което избират да изкажат пожелания за деня с " Добър ден ". Обикновено това са хора, чието утро стартира доста рано – в 4:00 - 5:00 часа и след 10:00 - 11:00 за тях към този момент е ден. И защото изгревът и часът, в който ставаме, не са закрепени, а привет ите са пречупени през нашите усещания, то не е проблем да кажете " Добро утро " в часове, отвън общоприетите.

Интересен факт е, че на български език изразът " Добро утро " има и метафорично значение – употребява се, когато желаеме да подчертаем, че най-сетне някой се е сетил, усетил, схванал. " Добро утро , най-сетне се усети, че те мамят ".

Как е по света?

Интересно ли ви е до какъв брой часа се споделя " Добро утро " по света? Различните езици и нации имат разнообразни думи за " Добро утро " и обичаи в използването им. Най-интересни по отношение на тематиката са гърците, които нямат специфична сума за " Добро утро ". Те употребяват една и съща дума и за " Добро утро ", и за " Добър ден " до 14:00 часа, след което възприемат, че е почнало да върви към свечеряване и употребяват израза " Добър вечер ".

Същественото е, че всички нации имат сходни думи за привет и че етикет ът изисква подобен, а по кое време тъкмо ще кажете " Добро утро " и след какъв брой часа ще настъпи " Добър ден " не е толкоз значително.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР