Спорове между депутати и главния покурор по време на първото

...
Спорове между депутати и главния покурор по време на първото
Коментари Харесай

Нови спорове между главния прокурор и депутатите - Иван Гешев занесе 120 тома материали в правна комисия

Спорове сред депутати и основния покурор по време на първото чуване на Иван Гешев в правната комисия на Народното събрание. Част от депутатите упрекнаха прокуратурата в липса на ефикасни следствия против корупцията по високите етажи на властта.

Главният прокурор отвърна с данни, че през тази година Министерство на вътрешните работи не е докладвало на прокуратурата нито едно произвеждане за корупция. " Продължаваме промяната " и " Демократична България " упрекнаха прокуратурата в двоен стандарт, като по едни следствия държавното обвиняване огласявало доста информация, а по други - не. Като образец се показаха следствията против съветници на президента, по които са оповестени даже доказателства събрани със СРС-та, само че пък по инспекциите против народния представител Делян Пеевски не се говорело нищо.

В началото на съвещанието основният прокурор даде на депутатите 120 тома материали, измежду които и докладите на прокуратурата за предходните две години, които Народното събрание още не е разискал. И подсети на депутатите, че не може да дава отговор на въпроси за съответни следствия.



" Отчитате активността на прокуратурата като високоефективна и с реализиран голям % на неоправдателни присъди. Публикуваното следствие на Антикорупционния фонд през 2021 година афишира за нулева година за гонене на корупцията по високите етажи на властта ", съобщи краткотрайният ръководител на Народно събрание Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната ".

На какво се дължи неналичието на наказателно гонене на корупцията по високите етажи на властта - попита Иванов.

Иван Гешев, основен прокурор: Това, което казахте не дава отговор на истината. Това е забавна политическа теза.

Мирослав Иванов: Защо е на разположение спад от 30-40 % на сигналите и информацията, която Министерство на вътрешните работи подава на прокуратурата и от за проведена престъпност, корупция по високите етажи, шпионаж?

Иван Гешев: През 2021 година броят на следените досъдебни производства, формирани за корупция, се е нараснал по отношение на миналата година с растеж от 6,5 %, а по отношение на 2019 година - 3,6 %. По това място може би сме първи в Европейски Съюз по брой на опраданите лица 3 %.

" Продължаваме промяната и основният прокурор се разминаха в оценките си за успеваемостта на работата на прокуратурата. И влязоха в спор за въпросите с кюлчетата, " Осемте джуджета " и предплатените заплащания за автомагистрала " Хемус ", като Гешев още веднъж напомни, че по съответни производства не може да приказва.

Дани Каназирева, ГЕРБ-СДС: След 7 дни е 28 юли тогава спецсъдът и прокуратурата преустановяват съществуването си. Какво става и какво се случва със стотиците каузи в този съд, по които матералнят интерес е 3 милиарда лв.?

Иван Гешев: Драмата е голяма. Последствията ще са прошка на проведената престъпност, каузи за шпионаж. Организираната престъпност към този момент се завръща в окръжните градове. Ние се връщаме към модел, който беше непризнат от европейските ни сътрудници.



Снимки: БГНЕС

Пред депутатите основният прокурор изясни, че съгласно анализите има растеж на престъпността, изключително в дребните обитаеми места. По думите му причина за това e недоброто взаимоотношение с Министерство на вътрешните работи.

Крум Зарков, " Българска социалистическа партия за България ": Защо се завръща, питате вие, престъпността в дребните обитаеми места? Защо има спад от информацията, която идва от Министерство на вътрешните работи към прокуратурата?

Иван Гешев: Аз знам, че се завръща въз основата на контактите ми с моите сътрудници по места в страната.

Атанас Славов от " Демократична България " върна тематиката за глобите по закона " Магнитски ", като изясни, че въпросът му е обвързван не с досъдебно произвеждане, а с прокурорска инспекция и няма законова спънка Иван Гешев да отговори.

Атанас Славов: Бяха глобени Пеевски и Илко Желязков зам.-председател на бюрото за СРС. Миналата година по отношение на двете лица от ВКП са наложени инспекции, няма никаква информация по какъв начин са завършили. Има единствено информация от ВКП, че във връзка с лицето Пеевски през годините от страна прокуратурата са осъществявани редица инспекции.

Иван Гешев: За Пеевски и Желязков бяха изпратени на спецпрокуратурата събраните информации. Понеже цитирате, че нашите сътрудници са ни дали информация. Не, не получихме повече информация, като се изключи самите известия, които бяха обществено известни от интернет. Това, което е осъществено, е главно от българската прокуратура.

Гешев означи обаче, че във връзка с другите четирима глобени по закона " Магнитски " наказателното гонене у нас е почнало преди обяваването на наказания и някои от въпросите към този момент са предадени на съд.

Извън разногласията, които бяха на границата сред политиката и правото, имаше професионален спор. В отговор на въпрос за успеваемостта в битката с корупцията, основния прокурор разяснява, че декриминализацията на провокацията към рушвет може да докара до съществени резултати. Според Гешев обаче би трябвало доста деликатно да се реши по какъв начин този способ да се ползва без да има риск от корист.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР