Спорете, водете дебати, оборвайте ответната гледна точка, но си останете

...
Спорете, водете дебати, оборвайте ответната гледна точка, но си останете
Коментари Харесай

Цвета Стратиева: Обществото ни е крайно разделено, но поне се опитвайте да бъдете хора!

„ Спорете, водете диспути, оборвайте ответната позиция, само че си останете въпреки всичко хора! “

Това написа във Фейсбук журналистът и влогър Цвета Стратиева , по-известна като Флора. Повод за нейния коментар е следващото ескалиране на напрежение сред русофили и русофоби в България .

Флора признава, че е получавала даже смъртни закани заради нейната рецензия към Русия поради войната в Украйна. Тя дава и образец и със своята колежка Ружа Райчева , която е изразила друго мнение по тематиката, само че също е била нападната със злобни мнения и закани в обществените мрежи . Публикуваме цялостния ѝ коментар без редакторска интервенция:

„ Последните няколко дни, заради интензивността ми по тематиката Русия-Украйна и фактът, че разкритикувах остро Русия, получих към 200 нови известия на персонално, най-малко 3, от които ми пожелаваха гибел. Ако смятате, че в мненията ми е зле ситуацията, би трябвало да видите какво е на персонално. Това не е нещо ново за мен, претърпява се.

Нещо сходно, прочее, преди няколко дни се случи и с Ружа Райчева, единствено че от ответната страна на барикадата, за един неин пост, с който бях извънредно несъгласна. Бих направила и един относителен разбор на мненията, с цел да се видят някои хора в профил какъв брой злобни са станали в поляризацията си, по какъв начин не просто наскърбяват личностно, само че и пожелават гибел на 20-годишни девойки, на база Фейсбук статусите им, само че не си заслужават вниманието.

Вместо това, ще ви споделя, нещо, което не съм казвала до момента. Преди няколко месеца, когато ме изгониха от едно партийно събитие (официалната терминология по КК е “помолиха да напусна ”, на правилото не “война ” а “специална военна интервенция ”), имаше двама индивида, обичайно обвързвани с Възраждане, които реагираха стремително и освен, че показаха поддръжката си пред мен, след което ме опазиха неведнъж и обществено, след което направиха същото и пред господин Костадинов. Единият от тях беше Ружа Райчева.

Не мога да изброя пътите, в които съм била на друго политическо мнение от Ружа и съм въртяла очи на нейни статуси, изключително във връзка с Русия. С цялостна увереност съм сигурна, че важи и противоположното и тя едва ли се радва на някои мои “анти-руски ”,
да ги назовем, пасквили. Но в случай че я познавахте отвън фейсбук да вземем за пример, щяхте да знаете, че на фона на средностатистическия българин, тя е относително сдържан човек. Имам някои родственици, както и голям брой познати на про-руски позиции, както прочее съм уверена, че и вие, без значение от кои сте, познавате хора от ответната страна.

Тези хора съществуват, дишат същия въздух, работят в същия град като вас, пазарят на същите места и не са и по никакъв начин малко. Тези хора какво да ги вършим? Не може да ги изтребим просто. Ако разделянето беше 90/10, давай да ги забраним, но в тази ситуация процентното съответствие е съвсем изравнено. Как се работи в таква обстановка? Аз различен излаз с изключение на да се опитваме да приказваме с тях и да водим някакъв спор не знам.

Трябва да кажа, че обидите, които видях към нея и тези, които прочетох към себе си се различаваха само по флаговете на профилните фотоси. Можете да сте несъгласни с някого във Фейсбук, може да му коментирате, да му опонирате, даже да го докладвате, само че не мисля, че би трябвало да прибягвате до там, че да го обиждате и унижавате в персонално качество, както и да го заплашвате и да му пожелавате да почине. Не е прелестно, споделям го от персонален опит.

Този пост няма да промени гледните точки на нито една от двете радикализирани страни, само че се надявам, че най-малко ще замисли част от тях до каква степен стигат. Обществото ни е извънредно разграничено, само че въпреки всичко, най-малко се опитвайте да бъдете хора. Спорете, водете диспути, оборвайте ответната позиция, само че си останете въпреки всичко хора. Не слагайте тъждество сред двете гледни точки, в случай че щете.

Нека Вашата е единствената вярна и вярна. Но се опитвайте да я защитавате с причини, тъй като другояче изглеждате слаби. Заплахите и пожеланията за гибел не са средства на положителния дебатьор.

Това е последния ми политически пост за известно време. Не мисля да чета и мненията под него, тъй като допускам, че ще чуя отвратителни неща и не виждам с какво това ще усъвършенства деня ми. Надявам се въпреки всичко, че все ще има някой комплициран да се замисли. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР