Спорен съветски паметник в Бургас е бил разбит, а руска

...
Спорен съветски паметник в Бургас е бил разбит, а руска
Коментари Харесай

Разбиха паметника на `метиловия полк` в Бургас, рускиня зове: да спрем фашизма! |

Спорен руски монумент в Бургас е бил разрушен, а съветска активистка, живееща в града назова акта фашизъм и изиска „ фашизмът да бъде спрян “. Потрошена е плочата от разширението на т. н. братска могила в морския град, която част от популацията през последните години знае като монумент на руските алкохолици или паметник на метиловия полк.

„ В Бургас оскверниха братската могила на руските воини. Не е просто залята с багра, а е разрушена мраморната дъска с имената на заровените. Това към този момент не е вандализъм, това е фашизъм. Фашизъм, който би трябвало да бъде спрян. “ – възмути се в статус в групата " Ние, рускоговорещите в България " Татяна Липова, която разгласява в петък и фотография със вредите.

Авторката на фотографията и коментара към нея Татяна Липова е деятел на земляческата организация на съветския „ Съюз на съотечествениците “, обединяваш главно съветски жители или русифицирани представители на други някогашни руски републики, а в минали години името и се свързва с организирането на шествията на „ Безсмъртния полк “, в формалния уебсайт на едноименното придвижване телефонът и попада като контакт за съгласуваност. През 2016 Липова е измежду координаторите на първия марш на полка в Бургас.

Самият монумент е много противоречив, само че за сметка на това е може би единственият у нас, който след построяването си се уголемява като комбинация и уголемява територията си. Белият камък с надпис: „ На освободителите безконечна популярност “ се намира в кв. Изгрев на мястото на старите гробища и допреди години се знаеше единствено, че е братска могила на 50 заровени на гробищата – 47 незнайни руски бойци и трима, чиито имена се знаеха – Иван Куртилов, Гадил Мухтаров и Николай Забродин.

В края на 2019 година, 75 години след нахлуването на Съветската войска в България, Руската федерация разгласи 42 имена на заровени на мястото на братската могила руски военни. Неочаквано през декември 2019 мястото към самотния монумент се трансформира в строителна площадка, а от двете страни на камъка се появиха изправени бетонови основи, върху които след това бяха залепени и две черни гранитни плочи с издълбани върху тях 44 имена, с две повече от в началото оповестените 42. В отговор на питане до бургаската община на локалния вестник „ Десант “ от кметството дават отговор, че предприемчив комитет на близки на умрелите през 1944 е внесъл искане в Община Бургас към монумента да бъдат добавени плочи с имената на покойниците. Предложението било прегледано и от експерт-художника Николай Дубаров, който по изявления в медиите се оказал и лицето, одобряващо слагането на плочите, и реализатор на плана.

Имената, изписани върху всеки един от черните обелиски, са на жертви на драматичен случай със руски бойци в пристанищния град в дните след 9 септември 1944. В непосредственост до белия мемориален камък има различен, на който е написано, че там са заровени „ съветски воини, умряли в Бургас през 1944 “. Според локалния историограф Митко Иванов военни дейности на територията на Бургас с присъединяване на руски военни не е имало. На 14 септември 1944 година дислоцирани в Бургас руски воини схващат, че в железопътен склад покрай гарата има огромно количество алкохол. Руснаците „ завладяват “ обекта и откриват там бидони със алкохол. Охраната на склада ги предизвестява, че това е метилов алкохол, който е токсичен, само че пристигналите да освободят склада руски воини не го послушват, прострелват го и изнасят спирта.

Според проучване, оповестено през 2019 от вестник „ Флагман “ полковият пълководец майор Приходко в наличието на заместник-полковия пълководец по политическите въпроси Рисин повикал старши лейтенанта от здравна работа Дяченко и изискал от него да ревизира годността на алкохола за консумация. Командирът наредил да се извърши експресен разбор с думите: " Вие сте доктор, пийте и ми кажете какво е това! " Дяченко отказал да пие от алкохола и отпътувал някъде да изследва качеството на спирта от склада.

Трофейният алкохол е изпит, като участвалите в завладяването му черпят с него и други свои приятели. Според разнообразни източници в изпиването му се присъединили сред няколко десетки до няколко стотин души. Сутринта на 16 септември е имало тежко наранени от метиловия алкохол, на 17 септември складът е подложен под защита.

За вредите, нанесени на Червената войска от метиловия зложелател приказват данните от идващите дни, систематизирани в отчет на военния следовател от Четвърти механизиран корпус майор Шмуклер, основния медицински специалист Шпиганович и ръководителя на военното санитарно ръководство на 3-ти украински фронт Неймарк: През интервала 16-19 септември 1944 година в гарнизона в Бургас, в следствие от отравяне с метилов алкохол са били наранени към 190 души, потърсили са здравна помощ 154 бойци и офицери, от тях 120 са били приети в болница, 6 са ослепели.

Починали са 42-ма руски войни. Толкова, колкото е в началото оповестеният лист на героите, заровени в т. н. братска могила в кв. Изгрев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР