Според Валери Жаблянов от БСП договорът на практика предава исторически

...
Според Валери Жаблянов от БСП договорът на практика предава исторически
Коментари Харесай

Жаблянов зове Борисов: Не подписвайте договора с Македония, антибългарски е

Според Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия договорът на процедура предава исторически български държавни ползи. " Г-н Борисов да се откаже от подписването на контракта с Македония. Той е антибългарски и предава българските национални ползи ", моли соцдепутатът Валери Жаблянов след края на съвещанието на външната комисия. На нея външният министър Екатерина Захариева изясни, че подписването не е отсрочено все още и остава за 2 август, предава Канал 3.
Според Жаблянов с този контракт се признава македонският език, не урежда въпроса за българското културно-историческо завещание в Македония и не подсигурява възможни бъдещи искания от страна на Македония във връзка с съществуването на малцинства на територията на България. Договорът не обезпечава и не подсигурява сигурността на македонски жители с българско съзнание.

" Този контракт е лишен от всякакво наличие. Признаването на съществени тези на македонизма като подтекст на контракта, крие големи опасности и рискове за България и за Балканските взаимоотношения ", акцентира той.

Валери Жаблянов изясни, че министър Захариева е уведомила външната комисия, че няма единодушие по нито един от основните въпроси с македонските управляващи, с изключение на нейното единодушие, че съществува македонски език. " За нея това не предстои на подозрение. Скандално е държанието на външния министър ", безапелационен бе той.

По думите на Жаблянов главният въпрос е този за общата история.

" Българска социалистическа партия възрази против понятието " обща история ". Ние не можем да приемем такова нещо. Какво значи обща история? Обща история с кого? Общ воин ли е Гоце Делчев? Никола Вапцаров би трябвало ли да бъде превеждан на македонски? Всички тези въпроси, с които злоупотребява македонската агитация, всички тези основни тези, върху които е построен македонизмът- не се предотвратяват от този контракт ", разкритикува социалистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР