Според уебсайта на SpaceX магнитната буря, която се разрази в

...
Според уебсайта на SpaceX магнитната буря, която се разрази в
Коментари Харесай

SpaceX загуби 40 спътника Starlink заради магнитна буря

Според уеб страницата на SpaceX магнитната стихия, която се развихри при започване на февруари, е попречила на до 40 от спътниците Starlink на Илон Мъск, изстреляни на 3 февруари, да доближат орбита, предава БГНЕС.

На 3 февруари на Земята стартира слаба магнитна стихия G1. Тя е породена от дълготрайно изригване със междинна активност от клас М на Слънцето на 30 януари т.г. Изригването е траяло повече от четири часа и е било съпроводено от изхвърляне на коронарна маса, ориентирана към Земята.

" До 40 спътника ще излязат или към този момент са излезли от орбита ", се споделя в изказването. От компанията изясняват, че магнитните стихии нагряват атмосферата, като усилват нейната компактност. Атмосферното противодействие се е нараснало с 50 % спрямо предходни изстрелвания, считат от SpaceX.

Спътниците са сложени в най-ефективния режим - те са ситуирани по този начин, че да летят с лице напред и да пробиват атмосферата " като лист хартия ". Поради атмосферното противодействие обаче не е допустимо те да се върнат в работно състояние, с цел да стартират орбитални маневри. Подчертава се, че падащите спътници не заплашват други устройства в орбита, те ще изгорят изцяло в плътните пластове на атмосферата, а отломките няма да доближат Земята.

Ракетата Falcon излетя от космодрума Кейп Канаверал във Флорида на 3 февруари. Тя трябваше да изведе в орбита 49 апарата от съзвездието Starlink. В случай на сполучливо довеждане докрай на задачата броят на апаратите от тази серия в орбита щеше да надвиши две хиляди. Общо SpaceX възнамерява в бъдеще броят на спътниците Starlink да доближи 12 000.

Starlink е сателитна мрежа от последващо потомство, предопределена за обезпечаване на широколентов достъп до интернет на всички места по света. Проектът беше стартиран от SpaceX през февруари 2018 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР