Според тяхното (българското) обяснение - те мислят, че по някакъв

...
Според тяхното (българското) обяснение - те мислят, че по някакъв
Коментари Харесай

Пендаровски: Българската позиция за Македония е от комунистическите времена -

Според тяхното (българското) пояснение - те мислят, че по някакъв метод би трябвало имитират гръцкото държание по отношение на нас през последните десетилетия. Те споделят: Искате да сте част от Европейския съюз? Добре – ние сме вътре, вие сте вън. И ние в този момент имаме предварителни условия към вас. Защо? За да защитят своя народен интерес. Ние пазиме своя народен интерес и това е конфликтът на национални ползи от двете страни, съобщи в македонският президент Стево Пендаровски.

Ние считаме, че имаме право, че имаме всички причини. Защото ние желаеме да приказваме за същинските причини и критерии, които сме изпълнили, с цел да влезем в Европейския съюз. Не да приказваме за XIX век, за XX век, кои са първите, които са пристигнали на Балканския полуостров. За страдание те са прекомерно заседнали в историческите въпроси, каза  Пендаровски.

Исканията на България са много по-спорни, в сравнение с бяха на Гърция. Защо? Защото гърците в никакъв случай не сложиха под въпрос нашият етнически генезис. Никога не споделиха: вие не сте македонци. В обстановката с Гърция предоставихме опцията, в случай че желаете да се идентифицирате като етнически македонец, то може да го извършите. Ако през днешния ден някои хора в Гърция заявят, че са македонци, те имат право на този избор. България оспорва идентичността на македонците и това е огромният проблем, твърди президентът.

Мисля, че България по-скоро показва позицията на българското общество. Това е дългоотстоявана позиция на техните политици и историци, произлиза още от комунистическите времена. След Втората международна война, изключително през 50-те и 60-те години на предишния век, започнаха да приказват за Македония като за изфабрикувана нация, основана по знамение с декрет от Тито и така нататък Така че аз в действителност мисля, че българските политици, а и елементарните жители, възприемат македонците като етнически българи, или най-малко имат вяра, че сме били такива до края на Втората международна война. Както и че македонският език, който е прочут и приет из целия свят, е бил просто акцент на българския, заяви Стево Пендаровски.

До този миг, в който ние с вас приказваме, не виждам забележителна смяна в тяхното държание. Без значение какво се случва на Европейския континент – с съветската инвазия в Украйна, всички тези геополитически претекстове на някого да бъде тук или там, и това, че някои хора още веднъж слагат под въпрос концепцията на Обединена Европа - в Кремъл, в Москва. Въпреки всичко това, българската позиция е към момента тежка. Все още не се е трансформирала доста и ние чакаме решението в Брюксел до края на юни, каза Пендаровски.

Но в случай че питате мен, в случай че питате за моето вътрешно чувство – в Северна Македония ме познават като политик, който показва личното си мнение. Нямам една персонална и друга публична позиция. Ще оценя възможностите ни да стартираме договаряния, най-накрая след 17 години, в които сме били претендент, на по-малко от 50 %, съобщи македонският президент.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР