Според Центъра за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) продължителният

...
Според Центъра за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) продължителният
Коментари Харесай

НЯМА КРАЙ: 200 симптома на пост-COVID синдрома

Според Центъра за надзор на болесттите в Съединени американски щати (CDC) продължителният COVID-19 (наречен още пост COVID) е необятен набор от нови, завръщащи се или продължаващи здравословни проблеми, които хората могат да изпитват четири или повече седмици откакто са били инфектирани със SARS-CoV-2. Може да се развие при лека или даже асимптоматична зараза, без значение от разновидността на вируса.

Описани са над 200 признака, най-чести измежду които са зной, усложнения с паметта и концентрацията (т.нар. мозъчна мъгла) и отмалялост. Списъкът е дълъг и включва още болки в гърдите, проблеми с говора, тревога или меланхолия, мускулни болки, главоболие, загуба на усет и аромат, косопад и други Не е ясно какъв брой време продължава това положение – обявено е за 3, 6, 9 месеца.

На 6 октомври 2021 година СЗО дефинира пост Коронавирус като „ положение, зараждащо при лица с евентуална или доказана зараза със SARS-CoV-2, нормално 3 месеца след началото на COVID-19 и със признаци, които не престават минимум 2 месеца и не могат да бъдат обяснени с друга диагноза “.

Изследване във Англия демонстрира, че сред 7% и 18% от инфектираните със SARS-CoV-2 хора са развили някои признаци на нескончаем Коронавирус, които са траели най-малко 5 седмици. Публикация в Scientific Reports (09.08.2021) обобщава данни за 47 910 пациенти на възраст от 17 до 87 години, проследени от 14 до 110 дни след инфекцията. При 80% от тях са следени резултати седмици до месеци по-късно.

От юли 2021 година продължителният COVID-19 е включен в Списъка на уврежданията в Съединени американски щати.

При някои хора дълготрайните признаци на COVID-19 са леки, само че при други може да станат причина за поврат в живота. Мозъчна мъгла и проблеми с говора са принудили млади и дейни преди този момент хора да сменят работата си.

Продължителният COVID-19 при деца и юноши е изучен по-слабо спрямо този при възрастните. Не е ясно за какво някои деца и юноши се възвръщат изцяло от прекараната зараза, а други се борят със здравословни (физически, неврологични и психически) проблеми в продължение на седмици или месеци.

Някои от тези пациенти даже не са знаели, че са инфектирани със SARS-CoV-2, преди да развият нескончаем COVID-19. Други са били диагностицирани с мултисистемен инфекциозен синдром при деца - рядко, само че съществено положение, което визира голям брой органи. Според Американската академия по педиатрия (AAP) към края на октомври 2021 година близо 6,4 милиона деца в Съединени американски щати са били диагностицирани с COVID-19. Данните за честотата на продължителния COVID-19 обаче необятно варират.

Засегнатите деца и юноши оповестяват за отмалялост, мозъчна мъгла тревога, болки в ставите, главоболие и други признаци - всички с друга активност и дълготрайност, в някои случаи продължаващи месеци. Статия в списание British Medical Journal от септември 2021 година разкрива, че едно от 7 деца към момента има признаци 15 седмици след инфекцията.

Изучаването на продължителния COVID-19 при подрастващите се затруднява от редица фактори. Малка част от децата с нескончаем Коронавирус търсят здравна помощ. И назад – юноши с недоволства са по-склонни да дадат противоположна връзка при осъществяване на анкети за събиране на данни. Бебетата и най-малките деца не могат да дадат вербален израз на чувствата си.

Симптоми като отмалялост може да се проявят при дребни деца като хиперактивност, а не като тромавост, което затруднява родителите в откриването на казуса.

Децата с нескончаем COVID-19 нормално се сблъскват и с провокации, свързани с психологичното здраве, само че не е ясно дали това във всички случаи е директен резултат от болестта. Причината е, че от ден на ден хора от всички възрасти страдат от тревога и меланхолия в международен мащаб. Специалистите към момента не знаят по какъв начин COVID-19 въздейства върху психическото положение на децата.

Наличните все още данни демонстрират, че повече от половината деца, които не са имали COVID-19, са проявявали признаци като главоболие, отмалялост, нарушавания на съня и усложнения с концентрацията по време на пандемията. Голямо изследване в Обединеното кралство откри, че съвсем всички признаци, обявени от деца с позитивна проба за SARS-CoV-2, са докладвани и от тези, при които пробата е бил негативен. Всичко това трансформира разграничаването на продължителния COVID-19 от обвързваните с пандемията резултати (в резултат от напрежението и обществената изолация) в извънредно предизвикателство.

Продължителният COVID-19 при деца и възрастни е обект на усилени изследвания. Целта на експертите е да разкрият рисковите фактори, които благоприятстват неговата поява, както и молекулните, генетичните, имунологичните и психическите механизми, които го обуславят. Интересно е да разберем дали дълготрайните резултати на COVID-19 са характерни за инфекцията със SARS-CoV-2, или са сходни на тези, следени след други вирусни инфекции. От първостепенно значение са и въпросите, свързани с опцията да предотвратим развиването му, а също и с сполучливото му лекуване.

А какво знаем за имунизираните?

Публикация в списание Nature от 23.11.2021 година оповестява, че при възпаление със SARS-CoV-2 на имунизирани против него хора рискът от нескончаем COVID-19 понижава на половина, само че не изчезва изцяло. Това е значимо, защото страните с висок % на заразяване биха могли да се изправят пред огромен брой случаи на нескончаем Коронавирус даже в случай че забележителен дял от популацията в тях е изцяло имунизирано.

През юни 2021 година Националният институт по опазване на здравето в Съединени американски щати (NIH) даде ход на дълготрайна изследователска стратегия, наречена RECOVER. Очаква се тя да даде отговор на редица въпроси, свързани с пандемията, в това число за продължителния COVID-19. Една от задачите на програмата е да даде информация за тежестта, времетраенето и естеството на признаците на това положение и когато това е допустимо, да ги обвърже с разновидността на ковид, виновен за болестта.

Причините за появяването на продължителния COVID-19 не са известни. Една от хипотезите е SARS-CoV-2 да се крие в разнообразни тъкани (червата, черен дроб или мозък), да се задържи в тях след отшумяването на острата зараза и да продължи да предизвиква увреждане. Според друга догадка необятният имунен отговор, провокиран от първичната зараза, може да докара до произвеждане на антитела и активиране на имунологични реакции, ориентирани против лични кафези и тъкани на организма. Веднъж появили се, те може да продължат да предизвикват затруднения и след привършване на инфекцията.

При децата вирусът е по-склонен да се концентрира в червата, в сравнение с в белите дробове, а изчистването му от организма може да отнеме повече време.

Ваксините понижават вероятността от разиграване на тези сюжети. Те провокират образуването на огромно количество антитела и Т-клетки, способни да разпознаят и нападат SARS-CoV-2 - по този метод имунната система може да спре вируса още при започване на размножаването му, преди да е съумял да сътвори резервоари в тялото. Освен това провокираният от имунизацията имунен отговор е по-целенасочен и това понижава шанса за отключване на неспецифичните имунни реакции, атакуващи лични кафези и тъкани.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР