Според традиционното изследване на празните опаковки потреблението на цигари без

...
Според традиционното изследване на празните опаковки потреблението на цигари без
Коментари Харесай

2.4% е делът на нелегалните цигари на българския пазар към края на 2021 г. |

Според обичайното проучване на празните опаковки потреблението на цигари без български акцизен бандерол остава на ниско равнище за 3-о и 4-о тримесечие на предходната година – надлежно 2.5% и 2.4%. Данните бяха показани от фирмите в „ Инициативата против противозаконната търговия “ на 21 март 2022 година пред представители на Министерство на финансите, Агенция Митници, Икономическа полиция, ГДБОП и Министерство на стопанската система.

Oт тютюневите фирмите обявиха, че институциите у нас са постигнали резистентен резултат в битката против контрабандата и приканват ангажираността по тематиката да остане на същото равнище. Данните за 4-ото тримесечие сочат минимално нарастване от единствено 0.1 процентни пункта по отношение на 3-ото тримесечие на миналата година, а по отношение на същото тримесечие на 2020 година няма смяна в каузи на потреблението на незаконните цигари. За следващ регистриран интервал България е и с най-нисък дял на незаконния пазар на цигари от страните членки на Европейски Съюз, в които това проучване се организира.

Анализът на опаковките на цигари без български акцизен бандерол, събрани в границите на проучването през 4-о тримесечие на 2021 година, демонстрират че измежду тях с максимален дял са тези обозначени за безмитна търговия, цигари с незнайни марки от вида illicit whites (марки без аналог на легалния пазар, които са основани само за нелегално разпространение), както и имитации на известни интернационалните марки.

Изследването регистрира каузи на ползване на цигари без български акцизен бандерол във всеки от 20-те града от главната извадка. Целта е да се насочи вниманието на правоприлагащите органи към градовете, в които то се е нараснало или е по-високо от междинното за страната, както е в тази ситуация във Враца, Пазарджик и Шумен. Същевременно, през последните няколко години се регистрират и градове с нулево равнище на нелегално ползване. През четвъртото тримесечие това са Хасково и Велико Търново.



Изключителен триумф се регистрира в Хасково, където в годините обратно са събирани и регистрирани съществени количества опаковки без български акцизен бандерол. За първи път там се доближава нулево равнище на потреблението на незаконни цигари през четвъртото тримесечие на 2021 година Ето по какъв начин наподобява развиването на дяла на цигари без бандерол на пазара в града през годините обратно:



В градовете, които са включени в спомагателната извадка на проучването, също се резервира ниско равнище на ползване на незаконни артикули, като максимален спад е маркиран в Кюстендил, където през третото тримесечие делът на противозаконното ползване е бил 6% а през четвъртото е понижен до 1.3%.



Общо в границите на цялото проучване, Велико Търново и Монтана следва да бъдат маркирани като градове с отчитане на нулево ползване на цигари без бандерол в две следващи тримесечия.

Обобщените данни за приблизително претегленото равнище за 2021 г на потреблението на цигари, непредназначени за локалния пазар, на база общ размер на пазар на цигари, е 2,1%, което е понижение от 0,2 пункта спрямо 2020 година (2,3%).

Изследването на празните опаковки е потребно, защото се явява барометър за работата на митниците – уточни шефът на Агенция „ Митници “ Павел Тонев. Резултатите на Агенцията в огромна степен се припокриват с изводите от проучването, че цяло цигарите, непредназначени за локалния пазар, на годишна база през 2021 година понижават по отношение на 2020 година, съобщи още Тонев. През 2021 година са арестувани над 31 млн. къса незаконни цигари, което е към 2 пъти повече спрямо миналата година. През 2021 година се отбелязва и 65,5 млн. лв. растеж на приходите от данък в групата „ Тютюневи произведения “, като в интервала май – декември растежът е 103 млн. лева, което разрешава да се навакса и изоставането от януари – април, когато са регистрирани 37,5 млн. лв. по-малко доходи от данък в групата, добави шефът на Агенция „ Митници “.

Компаниите от „ Инициативата против противозаконната търговия “ обявиха, че поставеният фокус от институциите върху битката с контрабандата дава дълготрайни и постоянни резултати, и макар усложнената епидемиологична и интернационална конюнктура, напъните би трябвало да продължат в полза на държавния бюджет и легалната търговия на пазара. Предвид почналия развой по обзор на Директива 2011/64/ЕС за структурата и ставките на акциза върху тютюневите произведения, фирмите от Инициативата смятат за основно обезпечаването на предвидимост на акцизната политика на страната, като се вземат поради европейските практики и икономическата обстановка в България, посредством постепенно и последователно нарастване на минималните акцизни ставки посредством въвеждане на акцизен график. Те подчертаха, че предвидимостта е значима за бизнес средата, за потребителите и за страната за да се предотвратят евентуални бъдещи нараствания на противозаконна търговия с цигари.

* “Инициативата за битка с противозаконната търговия “стартира през 2010 година В нея вземат участие Бритиш Американ Табако Трейдинг България ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД, като нейна съществена цел е да подкрепя правоприлагащите органи в България в битката против противозаконната търговия с цигари посредством продан на данни и други действия. Проучването се разпорежда на самостоятелна изследователска организация от 5-те тютюневи компании, които са част от „ Инициативата за битка с противозаконната търговия с цигари ”и се реализира годишно за последните 10 години по метода на разбор на празни опаковки от цигари, събирани в 20 огромни града на страната с над 47% от популацията в България. В допълнение, противозаконното ползване се мери и в някои по-малки градове, резултатите за които също се показват настрана за всеки от тях. В резултат на разговора сред фирмите, Министерството на финансите и Агенция Митници се възнамеряват и спомагателни взаимни начинания, свързани с битката с противозаконната търговия с тютюневи произведения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР