Според Световната здравна организация сърдечните и сърдечно-съдовите заболявания са сред

...
Според Световната здравна организация сърдечните и сърдечно-съдовите заболявания са сред
Коментари Харесай

Диетата, която ни помага да поддържаме нисък холестерол

Според Световната здравна организация сърдечните и сърдечно-съдовите болести са измежду водещите аргументи за гибел в международен мащаб. Добрата вест е, че ние самите можем да се погрижим превантивно за сърцето си, и то с храната, която одобряваме. Оказва се, че веган или вегетарианска диета са измежду най-подходящите, с цел да поддържаме холестерола си невисок и сърцето крепко.

Това учените заключават след проведено проучване, част от което са 30 разнообразни изпитвания, правени сред 1982 година и октомври 2022 година Целта е да се види дали има връзка сред спазването на вегетарианска или веганска диета и равнищата на холестерол.

Изпитванията, в които се включват съвсем 2400 участници от 10 страни, са с дълготрайност сред три седмици и 18 месеца. Участниците са на възраст от 28 и 67 години, като някои от тях са здрави, а други имат здравословни проблеми, свързани със сърцето, каквито са затлъстяването и високото кръвно налягане.

Това, което следят учените е, че спрямо месоядните, при вегетарианците и веганите има спад на общото равнище на холестерол със 7% приблизително през интервала, в който са изследвани. Освен това хората, които са се хранили главно с растителна храна, означават спад от 10% на " неприятния " холестерол, както и спад от 14% на равнищата на протеин, наименуван apoB, който оказва помощ за преместването на мазнини и холестерол в тялото.

По думите на създателя на проучването професор Рут Фрике-Шмид тези цифри са обилни, защото подхождат на една трета от резултата на понижаващи холестерола хапчета.

За диетите, които включват потреблението най-вече на растителна храна, е известно, че доставят на организма ни по-малко мазнини и наситени мастни киселини, които оказват резултат върху общите равнища на холестерола на хората. За да бъде кръвното ни налягане умерено и да понижим риска от инфаркт и инсулт, е добре да заобикаляме алените меса. Не е нужно напълно да ги изключваме от менюто си, само че несъмнено би трябвало да внимаваме с количеството, което ядем.

Според учените най-хубавата диета за крепко сърце, е средиземноморската, защото включва повече растителна храна и по-малко модифицирано месо. Хората, които обаче следват тази диета, както и веганите и вегетарианците, би трябвало да намерят различен източник, с който да си набират хранителни субстанции, които се съдържат в месото, като желязо, йод, витамин B12 и витамин D, пише Insider.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР