Според Службата на Европейския съюз за изменението на климата Коперник

...
Според Службата на Европейския съюз за изменението на климата Коперник
Коментари Харесай

Службата на ЕС за изменение на климата: Глобалното затопляне е надхвърлило 1,5°C за цяла година

С подред Службата на Европейския съюз за изменението на климата Коперник (C3S) за първи път световното стопляне е надхвърлило 1,5°C за цяла година. 

През 2015 година международните водачи дадоха обещание да се опитат да лимитират дълготрайното повишаване на температурата до 1,5°C, което се смята за решаващо, с цел да се избегнат пагубни последствия. Това първо целогодишно надхвърляне не нарушава знаковото " Парижко съглашение ", само че доближава света към постигането му в дълготраен проект.  

Според учените незабавните дейности за понижаване на въглеродните излъчвания към момента могат да забавят стоплянето. 

„ Преминаването на средногодишно стопляне над 1,5°C е доста. Това е още една стъпка в неверната посока. Но ние знаем какво би трябвало да създадем “, споделя проф. Лиз Бентли, основен изпълнителен шеф на Кралското метеорологично сдружение. 

Ограничаването на дълготрайното стопляне до 1,5°C над " прединдустриалните " равнища - преди хората да стартират да изгарят огромни количества изкопаеми горива - се трансформира в основен знак на интернационалните старания за справяне с изменението на климата.  

В знаков отчет на Организация на обединените нации от 2018 година се споделя, че рисковете от изменението на климата - като интензивни горещини, повишение на морското ниво и загуба на дива природа - са доста по-големи при стопляне с 2°C, в сравнение с при 1,5°C. 

Температурите обаче не престават да се покачват с притеснителни темпове, демонстрират данните от Службата на Европейски Съюз за изменение на климата " Коперник " за миналата година. За интервала от февруари 2023 година до януари 2024 година стоплянето е достигнало 1,52°C. Това нарушаване, траяло цяла година, не е огромна изненада. Януари беше осмият рекордно топъл месец поред, предава BBC.  

Всъщност една от научните групи, Berkeley Earth, твърди, че календарната 2023 година е била с повече от 1,5°C над прединдустриалните равнища. Други научни организации, като да вземем за пример НАСА, дефинират последните 12 месеца като малко под 1,5°C. 

Тези дребни разлики се дължат основно на метода, по който се правят оценка световните температури за края на XIX в., когато измерванията са били по-оскъдни. 

Но всички съществени масиви от данни сочат единомислещо, че светът е в най-топлия си интервал от началото на актуалните записи. 

Световната морска повърхнина също е с най-високата междинна температура, записана в миналото - още един симптом за широкообхватния темперамент на климатичните върхове. Данните сочат, че това е изключително удивително, като се има поради, че нормално температурите на океана доближават своя връх едвам след към месец.  

World's first year-long breach of key 1.5C warming limit
— Capey (@AreCapes)
Защо през миналата година бяха надхвърлени 1,5 °C? 

Дългосрочната наклонност на стопляне несъмнено се дължи на човешката активност - основно на изгарянето на изкопаеми горива, при което се отделят газове, които затоплят планетата, като въглероден диоксид. Това е и повода за по-голямата част от стоплянето през миналата година. 

През последните месеци естественият феномен за стопляне на климата, прочут като Ел Ниньо, също даде спомагателен подтик на температурите на въздуха, макар че нормално той е единствено с към 0,2 °C. 

Средните световни температури на въздуха започнаха да надвишават 1,5° на стопляне съвсем всекидневно през втората половина на 2023 година, когато Ел Ниньо стартира да се демонстрира. Ефектите от него не престават и през 2024 година Очаква се до няколко месеца да настъпи краят на Ел Ниньо, което ще разреши на световните температури краткотрайно да се стабилизират, а по-късно леко да се намалят, евентуално още веднъж под прага от 1,5 °C. 

Но човешките действия значат, че температурите в последна сметка ще продължат да се покачват през идващите десетилетия, в случай че не бъдат подхванати незабавни дейности.  

" Бързото понижаване на излъчванията на парникови газове е единственият метод да спрем повишението на световните температури ", заключава Саманта Бърджис, заместник-директор на " Коперник ". 

World’s first year-long breach of key 1.5C warming limit
— The Outpost (@TheOutpostToday)
Можем ли въпреки всичко да ограничим световното стопляне? 

При настоящия ритъм на излъчванията задачата от Париж за ограничение на стоплянето до 1,5 градуса като дълготрайна междинна стойност, а не за една година, може да бъде надхвърлена през идващото десетилетие. Това би било извънредно алегорично събитие, само че съгласно откривателите то няма да означи крайната точка на климатичната бездна.  

" Това не е предел, оттатък който климатичните промени ще излязат отвън надзор ", споделя проф. Майлс Алън от Оксфордския университет и водещ създател на забележителния отчет на Организация на обединените нации от 2018 г.  

Въздействията от изменението на климата обаче ще продължат да се форсират - нещо, което ни демонстрираха рисковите горещини, сушите, горските пожари и наводненията през последните 12 месеца. 

" Всяка десета от градуса на стопляне предизвиква повече вреди от предходното ", прибавя професор Алън. 

Допълнителен половин градус - разликата сред 1,5°C и 2°C световно стопляне - също по този начин доста усилва рисковете от прекосяване на " сериозните точки ". Това са прагове в климатичната система, чието прекосяване може да докара до бързи и евентуално необратими промени. Например, в случай че Гренландският и Западно-Антарктическият мразовит щит преминат сериозна точка, възможното им сриване би довело до " пагубно " повишаване на равнището на международния океан през идващите епохи, споделя професор Бентли. 

Но откривателите желаят да подчертаят, че хората към момента могат да повлияят на траекторията на стопляне на света. 

Хората са постигнали прочут прогрес, като в доста елементи на света процъфтяват екологичните технологии, като възобновимите енергийни източници и електрическите транспортни средства.  

Това значи, че някои от най-лошите сюжети за стопляне с 4°C или повече през този век, които се смятаха за вероятни преди десетилетие, в този момент се смятат за доста по-малко евентуални въз основа на актуалните политики и задължения. И може би най-обнадеждаващото от всичко е, че към момента се счита, че светът ще спре да се затопля, откакто се доближат нулеви чисти въглеродни излъчвания. Ефективното понижаване на половина на излъчванията през това десетилетие се смята за изключително значимо. 

" Това значи, че в последна сметка можем да направляваме какъв брой ще се затопли светът въз основа на избора ни като общество и като планета. Съдбата не е неизбежна ", споделя Зик Хаусфатер, климатолог от американската група Berkeley Earth. 

* Видеото е архивно: Метеорологичния феномен Ел Ниньо ще докара до рекордни температури в южното полукълбо (ВИДЕО)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР