Според скорошно проучване хората, които редовно консумират люти чушки, имат

...
Според скорошно проучване хората, които редовно консумират люти чушки, имат
Коментари Харесай

Люти чушки – Ползи за здравето и хранителна информация

Според скорошно изследване хората, които постоянно употребяват люти чушки, имат понижен риск от смъртност спрямо тези, които в никакъв случай не ядат.

В отчета се показва още, че потреблението на пикантните пиперки може да понижи риска от гибел, от рак или сърдечно-съдовите болести и може също да насърчи дълголетието. ( 1 ) ( 2 )

Капсаицинът е главното биоактивно съединяване в лютите чушки, отговорно за техния неповторим, пикантен усет и доста от изгодите за здравето.

Люти чушки – хранителна информация

Те са богати разнообразни витамини, минерали и антиоксидантни каротеноиди, които са свързани с многочислени изгоди за здравето.

Хранителна информация (15 гр) сурови пресни чушки, витамини, минерали и съединения. ( 3 ) ( 4 )

Хранителна информация (15 гр) Витамини и минерали Съединения
Въглехидрати :
1,3 грама
Витамин С Капсаицин
Протеин :  0,3 грама Витамин В6 Виолаксантин
Мазнини :  0,1 грама Витамин К1 Лутеин
Захар :  0,8 грама Калий Капсантин
Фибри :  0,2 грама Мед Ферулова киселина
Вода :  88% Витамин А Синапинова киселина
Калории :  6

таб.1 (хранителна информация за люти чушки)

Лютите пиперки са с доста високо наличие Витамин C, който е мощен антиоксидант, съдържат и Витамин B6, който играе значима роля в енергийния метаболизъм, Витамин А и Витамин К1 – прочут също като филлохинон.

Капсаицинът е виновен за техния пикантен усет, а Капсантин за аленият им цвят. Зелените чушки, които са люти, съдържат Лутеин, само че той понижава с узряването им. Основният каротеноиден антиоксидант в жълтите чушки е Виолаксантин.

Антиоксидантите в незрелите зелени люти чушки е по-нисък спрямо зрелите червени такива. ( 5 )

Какво прави чушките толкоз люти

Основното съединяване, което придава на лютите чушки присъщия им усет, е фитонутриент, наименуван капсаицин.

Капсаицинът се прикрепя към вкусовите рецептори, които регистрират температурата и изпраща сигнали за пикантна топлота към мозъка. За да схванат какъв брой пикантна е дадена чушка, се употребява скалата на Scoville.

Тази канара класира сортовете чушки от най-лютата до минимум лютата въз основа на тяхната централизация на капсаицин.

История на чушките

Лютите чушки въпреки това са с генезис от Мексико. Използвани в обичайна мексиканска храна, лютите чушки са значима част от мексиканската просвета и храна.

Христофор Колумб се натъкнал на тези люти чушки, когато разкрил Америка, наричайки ги „ Piper “.  Името идва от  черният пипер, макар, че чушките нямат нищо общо с растението Piper nigrum , произхождащо от Индия. Името пипер се употребило в Европа за всички известни подправки с пикантен и изострен усет.

Въпреки че произлизат от Мексико, лютите чушки през днешния ден се култивират по целия свят, като Перу държи най-голямото многообразие от култивирани люти чушки.

Те имат голям брой изгоди за здравето, които се употребяват от преди повече от 2000 години.

Ползи за здравето от люти чушки

Както към този момент споменахме, ново изследване носи някои положителни вести за феновете на пикантни храни, откакто се откри, че яденето на пикантните пиперки може да помогне за удължение на живота.

  • Според учени от клиниката в Кливланд хората, които постоянно ядат люти пиперки, може да имат към 25 % по-малка възможност да умрат от сърдечни болести или рак.
  • Установено е също, че хората, които ядат лютите пиперки, имат 25% понижен риск от гибел от каквато и да е причина.
  • Пикантните чушки създават вещество, наречено капсаицин, което има антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства.
  • Експертите означават, че макар тези първични констатации, към момента са нужни рандомизирани следени изследвания, с цел да се дефинира количеството, формата, честотата и типа на чушките, които би трябвало да се употребяват, с цел да се усъвършенстват изгодите за здравето.

Яденето на чили чушки може да ви помогне да живеете по-дълго и да намалите риска от гибел от сърдечни заболявания и рак.

Учените от клиниката в Кливланд направиха обзор на данни от над 570 000 души в Съединени американски щати, Италия, Китай и Иран. ( 6 )

Те разкрили, че хората, които ядат люти чушки, може да имат 26% по-малка възможност да умрат от сърдечни болести и 23% по-малко евентуално да умрат от рак спрямо хората, които не употребяват пикантниет чушки.

7 изгоди за здравето:

1. Ползи за храносмилателния тракт

Това може да звучи контраинтуитивно, само че капсаицинът в чушките в действителност работи като антидразнител. На хората с язва от години се споделя да заобикалят люти пикантни храни, само че проучванията разкриха, че чушките са потребни за язвата. ( 7 )

Например, червен пипер на прахуляк обезпечава антиоксиданти и други химикали за подкрепяне на храносмилателни проблеми, като да вземем за пример изцеление на смутен корем, понижаване на чревните газове, изцеление на диария и работи като естествено лекарство за конвулсии.

Това се реализира посредством понижаване на киселинността в храносмилателния тракт, което предизвиква язви. Той също по този начин оказва помощ за производството на слюнка и подтиква стомашните сокове, подпомагащи храносмилането.

2. Здраво сърце

Също по този начин подкрепя кръвоносната система и предотвратява сърдечните болести, като намалява холестерола в кръвта и понижава липидните отлагания и затова обръща несъразмерното съсирване на кръвта. Разширява кръвоносните съдове, с цел да подкрепи притока на кръв.

3. Мигрена

Случвало ли ви се е да имате болежка в част от тялото, която е била единствена, до момента в който не ви заболи нещо друго по-силно? Примерно когато си ударите дребния пръс в ръба. Първоначалната болежка просто изчезва, когато мозъкът ви се концентрира върху новото пострадване.

Това събитие се случва с мигрената, когато консумирате люти чушки и общото чувство за болежка понижава.

4. Подобрява метаболизма и оказва помощ за намаляване

Лютите чушки форсират метаболизма, като генерират термогенните процеси в тялото ви, които генерират топлота.

Този развой употребява сила и по този метод изгаря спомагателни калории. Освен това, в случай че се употребяват люти чушки на закуска, апетитът се потиска през останалата част от деня, което в последна сметка оказва помощ за намаляване.

Може даже да промени протеините в тялото ви, с цел да се бори с натрупването на мазнини.

Капсаицинът също е проучен като холистичен способ за намаляване. Той ще унищожи изборно нервните нишки, които изпращат известия от стомаха до мозъка. ( 8 ) ( 9 )

5. Облекчава болката в ставите

Поради мощните болкоуспокояващи свойства на капсаицина от чушки, той може да се ползва върху кожата, с цел да се понижи химичното вещество P (фосфор), съставката, която придвижва известия за болежка в мозъка. ( 10 )

6. Намалява риска от рак

Тъй като капсаицина в лютите чушки има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, той се преглежда като средство за битка с рака. Той понижава растежа на раковите кафези на простатата, като в същото време оставя естествените кафези невредими.

Проучванията също по този начин демонстрират консумация на огромни количества чушки, ефикасни против рака на гърдата, панкреаса и пикочния мехур. ( 11 ) ( 12 )

Тази вест идва в с цел да опровергае предходни изследвания, които демонстрират позитивна връзка сред потреблението на червени чушки и появяването на някои типове рак, в това число рак на жлъчния мехур, стомаха, гърлото и устата. ( 13 )

Тези данни обаче идват от изследвания върху животни и способи за наблюдаване, тъй че повода и следствието не могат да бъдат избрани.

7. Бори се с грипа, настинките и гъбичните инфекции

Пикантните пиперки са цялостни с бета каротин и антиоксиданти, които поддържат имунната ви система и ще оказват помощ в битката с настинките и грипа.

Консумацията на чушки се бори против 16 гъбични варианта посредством понижаване на гъбичните патогени.

Като цяло създателите на другите изследвания заключават, че „ постоянната консумация на люти чушки е обвързвана с по-нисък риск от обща смъртност и смъртност от [сърдечно-съдови заболявания] “.

 Ползите от другите витамини, минерали и растителни съединения

Въпреки това, защото те се одобряват в дребни количества, техният принос към дневния ви банкет е най-малък.

Те съдържат:

  • Витамин А.  Червените люти чушки са с високо наличие на бета каротин, който тялото ви трансформира във витамин А.
  • Витамин В6.  Семейство от витамини от група В , B6 играе роля в енергийния метаболизъм.
  • Витамин С.  Лютите чушки са с доста високо наличие на този мощен антиоксидант, който е значим за заздравяването на рани и имунната функционалност.
  • Витамин К1.  Известен още като филохинон, витамин К1 е от значително значение за съсирването на кръвта и здрави кости и бъбреци.
  • Калий. Основен диетичен минерал, който извършва разнообразни функционалности, калият може да понижи риска от сърдечни болести, когато се употребява в задоволителни количества.
  • Капсантин.  Основният каротеноид в алените люти чушки – до 50% от общото наличие на каротиноиди – капсантин е виновен за аления им цвят. Неговите мощни антиоксидантни свойства могат да се борят с рака.
  • Капсаицин. Едно от най-изучаваните растителни съединения в лютите чушки, капсаицинът е виновен за техния изострен (лютен) усет и доста от резултатите им върху здравето.
  • Виолаксантин. Основният каротиноиден антиоксидант в жълтите люти чушки, виолаксантинът съставлява 37–68% от общото наличие на каротеноиди.
  • лутеин.  Най-изобилни в зелените (неузрели) люти чушки, равнищата на лутеин понижават с узряването. Високата консумация на лутеин е обвързвана с възстановяване на здравето на очите.

Кои люти чушки са най-хубави?

Чушките варират доста в наличието си на капсаицин.

От пикантния халапеньо от междинния клас до алената савина хабанеро, пикантността на всяка чушка може да се мери по скалата на Сковил.

Най-лютата чушка в света непрестанно се трансформира.

Коя е най-лютата чушка в света?
Изглежда всяка година се основава или открива нови сортове, които чупят върхове! Има изказвания, че за 2022г., най-люта в света е Каролина Рийпър с 2 200 000 SHU (единици Scoville).

Оценките на SHU отразяват количеството, което капсаицинът би трябвало да се разреди, с цел да изчезне топлината. Скалата стартира от 0 за чушки и доближава 16 милиона за чист капсаицин.

Но макар известността на скалата на Сковил за разказване на пикантността на чушките, това не е изключително тъкмо, защото чувствителността към пикантните храни е мощно друга при хората.

Екстракт от люти чушки

Когато става въпрос за люто, екстрактите от люти чушки са на върха на веригата от „ огнени “ храни. Обикновено екстрактите от пипер стартират от над 1 000 000 единици на Сковил и доближават до 16 милиона единици на Сковил, или “  чист капсаицин „.

Как се прави дестилат от люти чушки?
Потапят сушени люти чушки във висок градус алкохол, който изтегля маслото от чушките. След 2 седмици чушките се отстраняват и алкохолът се изпарява.

Видео:

Потенциални дефекти

Лютите чушки могат да имат неподходящи резултати при някои хора, а други не харесват чувството за парене.

Изгарящо чувство

Лютите чушки са добре известни със своя пикантен, горещ усет.

Отговорното вещество е капсаицинът, който се свързва с рецепторите за болежка и провокира интензивно чувство за парене.

С течение на времето постоянното излагане на капсаицин може да докара до това, че някои неврони стават нечувствителни.

Болки в стомаха и диария

Яденето им може да аргументи чревен дистрес при някои хора.

Симптомите могат да включват коремна болежка, чувство за парене в червата, конвулсии и мъчителна диария.

Това е по-често при хора със синдром на раздразнените вътрешности (IBS). Лютите пиперки може краткотрайно да влошат признаците при тези, които не са привикнали да го ядат постоянно. ( ) (   ) (   )

Поради тази причина хората с IBS може да желаят да лимитират потреблението на люти чушки и други пикантни храни.

Риск от рак

Ефектите на лютите чушки върху рака са смесени.

Проучвания в епруветка и животни демонстрират, че капсаицинът, растително съединяване в лютите чушки, може или да усили, или да понижи риска от рак. ( )

Други изследвания при хора свързват потреблението на пикантен червен пипер с нараснал риск от рак, изключително на жлъчния мехур и стомаха. ( ) ( )

Освен това аленият пипер на прахуляк е разпознат като рисков фактор за рак на устата и гърлото в Индия. ( )

Имайте поради, че наблюдателните изследвания не могат да потвърдят, че лютите чушки предизвикват рак, а единствено че хората, които ядат огромни количества люти чушки, са по-склонни да го получат.

Необходими са повече изследвания, с цел да се дефинира дали изобилният банкет на чили или добавките с капсаицин са безвредни в дълготраен проект.

Други евентуални реакции

  • диария
  • Болка и зачервяване на кожата
  • Болка и зачервяване на очите (при напръскване в окото)
  • Респираторен дистрес (при вдишване)
  • Затруднения в дишането

Трябва да пиете мляко, с цел да облекчите признаците от яденето на люти чушки. Но не пийте вода, която може да утежни признаците от яденето на люти чушки. Това е по този начин, тъй като водата може да разнесе капсаицин към устата, евентуално засилвайки болката.

Заключение

Лютите чушки са известна фалшификация в доста елементи на света и са добре известни със своя пикантен, изострен усет.

Те са богати на витамини, минерали и разнообразни неповторими растителни съединения.

Те включват капсаицин, веществото, което предизвиква парене в устата ви. Капсаицинът е обвързван с няколко изгоди за здравето, както и с неподходящи резултати.

От една страна, може да помогне за поощряване на загуба на тегло и облекчение на болката, когато се употребява постоянно.

От друга страна, провокира чувство за парене, което е неприятно за доста хора, изключително за тези, които не са привикнали да ядат люти чушки. Също по този начин е обвързвано с храносмилателни разстройства.

Важно е да обърнете внимание на личните си равнища на приемливост, когато ядете люти чушки. Използването им като фалшификация може да е здравословно, само че тези, които изпитват храносмилателен дистрес, би трябвало да ги заобикалят.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР