Според съобщение от Китай, публикувано в научното списание JAMA в

...
Според съобщение от Китай, публикувано в научното списание JAMA в
Коментари Харесай

Коронавирусът, болните и колко време остават заразни те

Според известие от Китай, оповестено в научното списание JAMA в края на февруари, четирима души от медицинския личен състав, които преболедували коронавирусната зараза и се смятали за излекувани, след пет до 13 дни още веднъж посочили позитивни резултати.

Това буди терзанието, че излекуваните може да не престават да заразяват други хора, макар че това не е доказано към момента.

Към момента напъните, които се поставят за следене на считаните за излекувани и следствията от вируса, могат да бъдат считани за малко.

На 9 март беше оповестено друго известие, в което се твърди, че пациентите с леки признаци отделят жизнеспособни вирусни частици в продължение на 10 или по-малко дни след началото на болестта. Това известие се основава на девет пациенти в Германия, като създателите са разкрили огромно количество жизнеспособни вируси в гърлото и белия им дроб, а пикът бил на четвъртия ден след демонстрация на признаците.

Въпреки че генетичният материал на вируса към момента е бил откриваем в пробите от същите пациенти, когато те към този момент се смятали за оздравели, инфекциозни частици след осмия ден от проявата на признаците не били открити - това важи единствено за пациентите, които са имали леки признаци. Инфекциозни вирусни частици не са били открити в тяхната кръв, урина или изпражнения.

Авторите на известието предлагат оздравелите да остават под домашна карантина даже след десетия ден от проявата на първите признаци.

В друго изследване от 10 март учените оповестиха резултатите от разбор на новинарски известия и прессъобщения, в които се загатва за излагането на вируса и развиването на признаците по дати при пациенти с COVID-19.

Авторите са намерили информация за 181 случая, като междинното време сред излагането на вируса и появяването на признаците била 5.1 дни. При 97.5% от разболелите се хора това станало след 11.5 дни. Според един от създателите, актуалният карантинен период от 14 дни е рационален, само че някои от случаите ще бъдат пропуснати, тъй като признаците ще се проявят по-късно.

Греъм Кук от Имперския лицей в Лондон предизвестява, че хората, които са били в контакт със болен и не са развили признаци в идващите пет дни, не трябва да си мислят, че им се е разминало. Според него половината от инфектираните няма да проявят никакви признаци в този интервал от време. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР