Според резултатите на Рейтинговата система на висшите училища в България

...
Според резултатите на Рейтинговата система на висшите училища в България
Коментари Харесай

Ректорът на УНСС: Бизнесът изпитва глад за кадри. Ето от кои специалности

Според резултатите на Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България УНСС е на трето място в професионално направление " Икономика ". В УНСС се образоват към 15 хиляди студенти, 12 хиляди, от които се образоват по стопанска система в 40 бакалавърски посоки с съвсем 100% реализация на приключилите и положително възнаграждение. Това съобщи ректорът на УНСС проф. доктор. Димитър Димитров в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

По думите му УНСС се съпоставя с университети, които одобряват към 10 студенти по стопанска система годишно в една бакалавърска стратегия. " Има проблеми с рейтинговата система, би трябвало да се изчистят точно тези неща. Понякога се употребяват междинни индикатори, различен път се употребява безспорни индикатори ", съобщи той.

" Няколко пъти поред ние получаваме премията за най-престижен университет измежду работодателите ".

Глад за фрагменти

По думите на Димитров бизнесът има потребност от икономисти, админи, социолози, политолози . " През последните две-три години се смята, че в България има прекомерно доста икономисти и страната понижава държавната поръчка. През 2020 година държавната поръчка беше понижена с 40%. Бизнесът стартира да се ориентира към намиране на студенти, които са още първи или втори курс, защото след това няма по какъв начин да се срещне с тях " , съобщи той.

" Няколко специалности се радват на непрекъснат интерес. Те си запълват държавната поръчка. Това са " Маркетинг ", " Финанси ", " Счетоводство ", " Бизнес Икономика ", " Право ".



Връзка на студентите с бизнеса

" Имаме към 500 хонуривани преподаватели, които са от бизнеса или държавната администрация. Почти всеки ден се подписват съглашения за съдействие с бизнес организации. Създадохме нов метод на образование - бизнес академии с обособени компании, където студентите имат опция да се срещат с мениджъри от тези компании ", разяснява той.

Партньорство с Виенския стопански университет

По думите на ректора на университета това партньорство е част от самодейността на Европейска комисия за основаване на европейски мрежи от университети. " Ние сме основали една такава мрежа с още осем ВУЗ-а, измежду които Виенският университет, университети от Германия, Холандия, Италия, Финландия и други Партньорство върви на равноправна основа и сега приготвяме идващото предложение пред Европейска комисия за продължение на плана, който включва виртуален студентски кампус и други ", изясни Димитров.

Нови специалности

" В момента се приготвяме за 4 нови специалности, които са отвън региона на стопанската система - две са в региона на информатиката " Киберсигурност и електронно ръководство " и " Анализ на данни " . Тук има апетит за фрагменти. Другите са в региона на педагогиката с преподаване на стопанска система и информатика, както и приложна филология. Те би трябвало да започват през идната година ", съобщи той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР