Според различните работодателски организации и представители на секторни сдружения дългите

...
Според различните работодателски организации и представители на секторни сдружения дългите
Коментари Харесай

Едрият бизнес губи, икономиката печели от дългите уикенди

Според другите работодателски организации и представители на секторни сдружения дългите уикенди и сливането на почивни дни костват на едрия бизнес сред 400 и 600 милиона лв. всяка година. Това беше и една от главните аргументи при започване на 2017 година за смяната в Кодекса на труда, която постави завършек на дългогодишната процедура да се сливат почивните дни, като се отработва в събота. Напълно разумно, това решение раздели обществото на две - бизнесът е удовлетворен, до момента в който чиновниците останаха на противоположния полюс. Дългите уикенди и скупчването на три или повече почивни дни обаче продължава под нова форма и имат своята голяма роля за редица стопански браншове в страната.

Септември месец е съвършен образец за резултата от сливането и отработването поради двата публични празника - 6 и 22 септември. Стотици хиляди българи ще употребяват трите почивни дни, в които през тази година ще се съберат 3 почивни дни, с цел да пътуват. И в случай че редица наши сънародници избраха Гърция и Турция за късата почивка, други се ориентираха към родните курорти и обитаеми места, свързани със знаковите събития от двете дати. Според статистическите данни до 2015 година, почиващи в страната през септември българи са се увеличавали годишно със приблизително 3,8%, а приходите от тях със забележителните 10-12%.

В същото време точно туристическият отрасъл и редица свързани с него бизнеси са най-големите съперници на новия правилник, забраняващ обединение и отработване на почивни дни. По данни на Национален статистически институт приходите от нощувки на българи в хотелите в страната през цялата 2018 година са били малко над 370 млн. лв.. Само през септември м.г. от сънародниците ни са изхарчени близо 35 милиона лв., толкоз са и парите за отмора на нашенците и през 2017-а, както и през 2016 година Така на практика страната сама стопира естествения напредък и развиване на този туристически артикул.

Очакваният на сектора за този септември не са по-различни. Михаил Асенов е шеф на огромен хотелски комплекс до Несебър. Според него възбраната за обединение на почивни дни през предходната година се е усетила доста съществено около 6 септември. " Тогава Денят на Съединението беше в четвъртък, надлежно в петък се работеше, а в събота и в неделя - отново се почиваше. Сливането на почивния четвъртък с уикенда щеше да сътвори страхотни предпоставки да напълним съвсем на 100% легловата си база и то с пакети от по 3 или 4 нощувки ", споделя пред " Марица " Асенов. Работният петък сред почивните дни обаче обърква сметките на хотелиерите. " На процедура сред 5 и 10 септември успяхме да продадем едвам 15% от целия хотел за повече от една или две нощувки. Ако тогава имаше 4 почивни дни един след различен, приходите ни щяха да бъдат с най-малко 30% по-високи за този интервал ", добавя Асенов.

Събирането на три или повече почивни дни има и голям резултат върху целия бранш на търговия на дребно. По традиция в почивните дни моловете и хипермаркетите се пръскат по шевовете, което автоматизирано значи растеж на вътрешното ползване, а надлежно и на брутния вътрешен артикул. Същото важи значително и за цялата развлекателна и културна промишленост в страната. Натрупването на празници е преференциално и за всички музеи, театри, кина, естествени и исторически забележителности. През седмицата за доста от тях липсват гости, до момента в който всеки спомагателен почивен ден е еднакъв на обилни спомагателни доходи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР