Според различни проучвания през 2030 година преселването в градовете ще

...
Според различни проучвания през 2030 година преселването в градовете ще
Коментари Харесай

В градовете има влошен достъп до жилища, а те са пренаселени

Според разнообразни изследвания през 2030 година преселването в градовете ще бъде реалност за трима от всеки пет поданици на планетата. Населението в гетата ще се усили двойно и ще доближи 2 милиарда души. Това слага големи проблеми пред управляващите, които ръководят градовете – като климатични и жилищни промени. Тези проблеми разисква конференцията " Устойчиви градове – нови провокации и благоприятни условия пред общините ". Минчо Бенов – шеф на " Хабитат България " сподели: 
" Влошената досегаемост на жилищата в огромните градове, цените на жилищата, претъпканост на жилищата. Българите сред 25 и 34 години, които още живеят с родителите си са 52,8%. Ние сме на второ място в Европейски Съюз, преди нас е единствено Словакия с 56,6%. В България тези проблеми се съпътстват най-малко още от три казуса – неналичието на различни модели за обезпечаване на достъп до жилища – примерно за строене на жилища на непазарен принцип. Липсата на обществени жилища и неналичието на каквито и да било кредитно-спестовни принадлежности или механизми, които да улесняват достъпа до жилище. Има доста огромен % на жилищния фонд, който е безлюден, превръщането на градски квартали в гета. "

Затова и общините са изправени пред огромни провокации, заключи изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините Силвия Георгиева:

" Нашата цел като мениджъри на градовете би трябвало да бъде да променим възприемането за тях не като източник за проблеми, а като места с капацитет. Въпреки по-високото равнище на приходи и претовареност в обществен аспект ние се изправяме пред огромни провокации – нуждата от по-голям брой жилища, по-ефективна и безвредна транспортна инфраструктура, повече ограничения за интеграция на разнообразни уязвими групи, в това число и мигранти. Важно е дружно да търсим и да намираме решения с все по-растящата потребност от налични жилища. "

Жилищата са единствено един подробност от всичко останало, което предпоставя устойчивото развиване на градовете, това акцентира заместник-министърът на районното развиване Малина Крумова:

" Предизвикателството пред нас през днешния ден като свят, като общество, като хора е в това, че в случай че не намерим устойчивите решения, в действителност сме изправени пред опцията да нямаме в скоро време планета. "

Проектът на жилищна тактика следва да бъде съветван политически и експертно във ведомствата. Ще бъде оповестен и за публично разискване. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР