Според публикуваните днес изчисления на германския Институт за световна икономика

...
Според публикуваните днес изчисления на германския Институт за световна икономика
Коментари Харесай

Германски изследователи: Европейската помощ за Украйна надвишава тази от САЩ

Според оповестените през днешния ден калкулации на немския Институт за международна стопанска система (IFW) в Кил помощта от Европа за воюващата Украйна, в това число обещаната поддръжка, надвишава помощта от Съединените щати, заяви ДПА. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12696
Последният пакет помощ на Европейски Съюз за Украйна подсигурява приток на финансова помощ, само че разликата сред обещанията на Евросъюза в размер на 144 милиарда евро и действително предадените средства от 77 милиарда евро остава огромна, заяви Институтът в плана си „ Наблюдение на поддръжката за Украйна “ (Ukraine Support Tracker), който регистрира военната, финансовата и филантропичната помощ за страната. 

Досега анализаторите бяха фокусирани върху обещаната помощ, само че последната актуализация на плана включва и разпределението на характерните пакети помощ, за които се счита, че сигурно се доставят на Украйна, която се бори против почналата преди близо две години пълномащабна съветска инвазия. 

Обещанията на Съединени американски щати и доставките на помощ на процедура замръзнаха в края на 2023 година, след като никакви пакети помощ не са били одобрявани от американския Конгрес поради вътрешнополитически разногласия сред демократи и републиканци, написа в разбора на Института. 

От друга страна европейската помощ се усилва - както във връзка с поетите задължения, по този начин и във връзка с разпределението на оръжейните системи и другите характерни пакети помощ.

„ Европа ще би трябвало да удвои актуалната си военна поддръжка, в случай че Съединени американски щати не дават спомагателна помощ “, споделя Кристоф Требеш - началник на проучвателен екип в IFW. Според него, въпреки и това да е предизвикателство, в последна сметка е въпрос на политическа воля.

„ Страните от Европейски Съюз са измежду най-богатите в света и до момента не са похарчили даже 1% от икономическата си продукция през 2021 година за поддръжка на Украйна “, добави той. „ С формалното утвърждение на пакета от помощ на Европейски Съюз от 50 милиарда евро за Украйна, наподобява, че за момента финансовата помощ е обезпечена “, съобщи Требеш. По отношение на военната помощ обаче инерцията на Европейски Съюз се забави.

Между 1 ноември 2023 година и 15 януари 2024 година всички подкрепящи страни дружно дадоха обещание 9,8 милиарда евро спомагателна военна помощ за Украйна. За съпоставяне през същия интервал на предходната година помощта възлиза на 27 милиарда евро, от които 21 милиарда идват единствено от Съединени американски щати, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР