Според публикация в множество български медии Световната здравна организация се

...
Според публикация в множество български медии Световната здравна организация се
Коментари Харесай

СЗО не се е обявявала против зелените сертификати

Според обява в голям брой български медии Световната здравна организация се е оповестила срещу зелените документи и упорства Covid пропуските да бъдат отстранени. Публикацията получи необятен отзив и мнения и в обществените мрежи.


Твърдение: СЗО е срещу неефективните зелени документи
Статията показва, че това е станало на десетата среща на (Covid-19).

„ Експертите обявиха нуждата от „ анулация или облекчение на зеления документ “ , защото той не носи изгоди и продължава да способства за икономическия и обществен стрес, изпитван от страните “, се показва в текста, чието наличие с леки вариации е едно и също в разнообразни български медии. Статия може да бъде прочетена ,,   и .

 Скрийншот на една от изявленията

Справка на уеб страницата на СЗО демонстрира, че фактически на 13 януари т.г. в Женева е имало.

Но оповестеното на уеб страницата на организацията мнението от десетата среща на комитета визира напълно индиректно зелените документи и то тези, които важат за пътешестване в чужбина.

В реалност Комитетът на СЗО е обсъждал „ провокациите и опциите за хармонизиране на национални и световни старания за отговор в подтекста на синхронни огнища на разновидността на Covid-19 Омикрон; в това число предвид на интернационалните пътувания “. Които интернационалните пътувания се загатват и в българската публикация по тематиката, само че без в нея да се прецизира категорично, че става въпрос за „ облекчение на пътуващите в чужбина “.

Така в своите краткотрайни рекомендации СЗО предлага унищожаване или облекчение на възбраните за интернационалния трафик, „ защото те нямат добавена стойност и не престават да способстват за икономическия и обществен стрес, изпитва от страните от организацията “.

„ Неуспехът на рестриктивните мерки за пътешестване, въведен след установяването на разновидността Омикрон да ограничи разпространяването на Омикрон показва неефективността на сходна мярка. Пътни ограничения (напр. маски, проби, изолация/карантина и ваксинация) би трябвало да бъдат основани на оценка на риска и да заобикалят финансово задължение за интернационалните пътуващи “, се споделя още в оповестения на уеб страницата на СЗО текст.

Друга рекомендация на Комитета на СЗО е „ да не се изисква доказателство за имунизация против Covid-19  за интернационалните пътувания като единствен метод или изискване, позволяващо интернационално пътешестване предвид на ограничавания достъп и несправедлива дистрибуция на имунизациите против Covid-19. Необходим е основан на риска метод към облекчаването на интернационалното пътешестване с повдигане или смяна на ограниченията като тестване и/или карантина, когато е нужно, в сходство с упътванията на СЗО “. 
Заключение
Твърдението, че СЗО се е оповестила срещу „ неефективните “ зелени Covid документи е НЕВЯРНО .

Всъщност организацията зове за облекчение на ограниченията, ограничаващи интернационалния пътнически трафик поради пандемията, измежду които е и доказателство за имунизация против Covid-19.

Но по никакъв метод СЗО не се е обявявала срещу зелените документи по принцип, нито и за цялостната им анулация при осъществяване на интернационалните пътувания. А и не става въпрос за зелен документ, а за доказателство за имунизация против Covid-19. Според Европейската комисия се издава и на преболедувалите, и на лицата, получили негативен резултат от тест.

------------------

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР