Според публикации в мрежата ваксинираните се заразявали по-често с Омикрон

...
Според публикации в мрежата ваксинираните се заразявали по-често с Омикрон
Коментари Харесай

Ваксинираните по-често се заразяват с Омикрон". Така ли е?

Според изявления в мрежата имунизираните се заразявали по-често с Омикрон от неимунизираните. ревизира обстоятелствата.

Броят на новите инфекции с разновидността Омикрон порастват бързо в голям брой страни, а дружно с тях се множат и подправените вести. Отскоро да вземем за пример се твърди, че имунизираните по-често се заразяват с Омикрон. Ето какво обаче сочат данните.

" 96% от случаите са на имунизирани " - неистина

" Германското държавно управление декларира, че 96% от случаите с Омикрон са на хора, които са имунизирани ", написа един консуматор в Туитър. Към обявата върви и диаграма, която сякаш била на института " Роберт Кох ". Тя съдържа данни за инфекциите сред 21 ноември и 27 декември. От нея излиза наяве, че 69% от инфектираните с Омикрон са напълно имунизирани, а 27% даже са с бустер, до момента в който едвам 4% - са неимунизирани. Но правилни ли са тези данни?

В отговор на питане от Дъждовни води институтът " Роберт Кох " отговори, че въпросната графика не е тяхна, а настоящите цифри могат да се видят в седмичния им бюлетин от 30 декември 2021. Говорителка на института изяснява, че там една от стойностите фактически е била объркана, само че по-късно е поправена. Освен това в Германия 71,6% от популацията е имунизирано. " С повишението на каузи на имунизираните се усилва и броят на инфектираните от Ковид, които са имунизирани ", изясняват от " Роберт Кох ". Ефективността на имунизациите не е 100%, само че те защищават от тежки форми на болестта.

Пробивите при имунизираните не са белег за това, че препаратите са неефективни. Бустерните дози прочее усилват отбраната в забележителна степен.

Вярно е. Бустерните дози покачват отбраната против Омикрон

Някои проучвания сочат, че наличните ваксини не пазят по този начин добре против Омикрон, както против другите разновидности на вируса. Резултатите обаче демонстрират също, че провокираната от имунизациите отбрана защищава от тежки форми на заболяването най-малко за избран интервал от време.

Има и друга добра вест: първи резултати от интернационалните изследвания демонстрират, че бустерната доза води до съществено повишение на имунната отбрана на организма. Студия на BioNTech/Pfizer стига до извода, че три дози от тяхната ваксина пазят съвсем толкоз дейно против Омикрон, колкото две дози против първичния вид на вируса.

Вирусологът Волфганг Прайзер, който е измежду откривателите на Омикрон в Южна Африка, обяснява пред Дъждовни води: " В интензивните отделения на Южна Африка съвсем нямаше хора, които да са били имунизирани ".

Манипулативно пояснение на проучвания

Критиците на имунизациите сега постоянно се базират и на едно проучване от Дания, което показвало, че имунизациите на BioNTech/Pfizer и Moderna единствено три месеца след имунизацията даже имали отрицателен резултат върху отбраната против Омикрон. Един консуматор в Туитър написа в тази връзка: " Вероятността от заразяване с Омикрон измежду имунизираните с BioNTech е със 76,5% по-висока, в сравнение с измежду неимунизираните, а при имунизирани с Moderna - с 39,3% по-висока ".

 Ваксинираните по-често се заразяват с Омикрон

Резултатите на това изследване, което проучва отбраната от имунизациите против Омикрон, към момента не са били подложени на експертна инспекция и оценка от други учени. Предполагаемата успеваемост на имунизациите в това проучване е била изчислена въз основата на съпоставяне сред броя на инфекциите на двукратно имунизирани и неимунизирани в първите седмици след появяването на Омикрон в Дания.

Дъждовни води беседва с епидемиолога и съавтор на проучването Кристиан Холм Ханзен от института " Serum " в Копенхаген. " Една от аргументите за по-големия брой регистрирани инфекции измежду имунизираните е, че те се тестват по-често от неимунизираните ", споделя той. Затова и по-голям % от случаите става прочут. Експертът показва и различен фактор: в Дания единствено имунизираните и преболедувалите имат право да пътуват и да вземат участие в разнообразни събирания и мероприятия - заради това за тях е по-голяма и вероятността да се заразят на тези места. Това обаче никога не значи, че са се заразили ПОРАДИ това, че са имунизирани. Експертът категорично обръща внимание на този факт в своето проучване.

Освен това делът на имунизираното население в Дания е доста по-голям от този неимунизираното. Към 5 януари в тази страна са били напълно имунизирани към 79,46% от хората.

Впрочем цитираното проучване страда и от различен значителен минус. То проучва броя на инфектираните, които са били имунизирани или неимунизирани, само че не прави никаква разлика сред леко и тежко протичане на инфекцията.

Заключение: Няма данни, че имунизираните са по-уязвими, в противен случай

С други думи данните от Германия и Дания не могат да служат като доказателство, че имунизациите не работят против Омикрон, и че този вид на вируса е по-опасен за имунизираните, в сравнение с за неимунизирани. Въпросните сведения се употребяват манипулативно, с цел да пазят тези срещу имунизациите.

Допуснатите до приложимост ваксини фактически имат по-слаб резултат против Омикрон, в сравнение с против първичния вид на вируса, само че все пак подсигуряват релативно добра отбрана и защищават от тежки форми на Ковид. Първите изследват демонстрират, че бустерните дози доста усилват отбраната от зараза и от тежко боледуване.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР