Американските компании с недостиг на работна ръка заради Covid-19

...
Според проучване, публикувано днес, американските компании са приключили годината със
Коментари Харесай

Според проучване, публикувано днес, американските компании са приключили годината със силни резултати, но са обезпокоени от възобновяването на инфекциите с Covid-19, въпреки че се очаква проблемите с доставките да намалеят.

Малко повече от една трета от икономистите на компаниите посочват като най-голям риск за перспективите нарастването на случаите на Covid-19, изпреварвайки повишаването на цените, се казва в тримесечното проучване на Националната асоциация за бизнес икономика (НАБЕ) за условията за бизнес.

През 2021 г. инфлацията се превърна в нарастваща грижа за американските потребители и предприятия, подхранвана отчасти от недостига на стоки в световен мащаб и транспортните затруднения.

NABE заяви, че около две трети от фирмите отчитат ръст на продажбите през последното тримесечие на 2021 г., което съответства на последните три проучвания и е сред най-високите стойности в 40-годишната история на проучването. А почти две трети от анкетираните са заявили, че продажбите в техните фирми са се върнали към обемите отпреди кризата.

"Положителните резултати и перспективи идват въпреки ясно видимите дефицити, особено недостига на работна ръка", заяви ръководителят на проучването Ян Хогрефе.

NABE установи, че 57% от анкетираните са изправени пред недостиг на квалифицирана работна ръка - с 10 пункта повече в сравнение с октомврийското проучване - докато почти една четвърт се борят да намерят неквалифицирана работна ръка, в сравнение с едва 11% преди това.

"И двата вида недостиг на работна ръка са станали постоянно по-разпространени през последната година", каза Хогрефе, който е и главен икономист на Boeing Commercial Airplanes.

Почти една трета от анкетираните очакват недостигът на работна ръка да продължи и през 2023 г. или по-късно. За разлика от тях, само 11% от фирмите смятат, че проблемите във веригата на доставките ще продължат да съществуват и през следващата година, а подобен дял от тях разглеждат тези проблеми като основен риск за влошаване на състоянието им. Мненията за това кога ще приключат проблемите се различават. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР