Според проучване, представено на конгреса на американските педиатри в Бостън,

...
Според проучване, представено на конгреса на американските педиатри в Бостън,
Коментари Харесай

Не ви бива по математика? Опасните сте за здравето на детето си

Според изследване, показано на конгреса на американските педиатри в Бостън, родителите, които са зле с математиката, са рискови за здравето на децата си, пише EurekAlert!

 От него излиза наяве, че хората, които позволяват неточности при четирите съществени аритметични дейности – събиране, изваждане, умножение и разделяне, бъркат и при дозата на детските медикаменти. Това важи с особена мощ за лекарства, които са под формата на микстури, капки или сиропи.

 В проучването са взели участие 289 родители, чиито деца са на възраст до 8 години. За задачите на опита възрастните трябвало да проведат лечебен курс, в който да дозират течност. Така станало ясно, че тези, чиито математически умения куцат, пет пъти по-често отмервали неправилна доза.

 Авторите на проучването предлагат производителите на медикаменти да извърнат съществено внимание на резултатите и да пишат още по-подробни и разбираеми указания по какъв начин би трябвало да се дават медикаменти на децата – да вземем за пример посредством картинки за онагледяване на процеса, на които е показана мерителната чашка с вярното количество.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР