Според проучване на учени от Харвардския университет множествената склероза, тежко

...
Според проучване на учени от Харвардския университет множествената склероза, тежко
Коментари Харесай

Революционно откритие! Ето какво причинява една от най-гадни...

Според изследване на учени от Харвардския университет множествената склероза, тежко заболяване с незнайна етиология, евентуално е затруднение на зараза, породена от вируса на Епщайн-Барр, тип херпес. Статията е оповестена в списание Science.

Множествената склероза е хронично възпалително заболяване на централната нервна система, което визира миелиновите обвивки, предпазващи невроните в основния и гръбначния мозък. Причината за появяването му досега е незнайна и няма лекарство или ваксина.

Една от хипотезите допуска, че болестта е обвързвано с вируса на Епщайн-Барр (HEV), само че към момента не е открита безапелационна връзка заради обстоятелството, че херпесният вирус визира към 95 % от възрастните, а множествената склероза е относително рядко заболяване.

За да открият връзката сред херпесният вирус и множествената склероза, откриватели от Медицинската школа по публично здраве " Т. Х. Чан " към Харвардския университет организират изследване на повече от 10 милиона военнослужещи в Съединени американски щати и разпознават 955 души, които са били диагностицирани с множествена склероза по време на службата си.

Авторите проучват кръвни серумни проби, вземани от военнослужещи на всеки две години за HEV, и откриват, че носителите на вируса на Епщайн-Барр са 32 пъти по-застрашени от развиване на множествена склероза, в сравнение с тези без херпесния вирус, даже в случай че са открити други вируси.

Въпреки това откривателите означават, че серумните равнища на леката верига на неврофиламента - биомаркер за недъгавост на нервите, присъща за множествената склероза - се покачват единствено след възпаление с HEV, като първите признаци на болестта се появяват към 10 години след инфектирането. Според създателите това ясно демонстрира, че главната причина за множествената склероза е херпесният вирус, който предизвиква инфекциозна мононуклеоза и латентна зараза на гостоприемника през целия живот.

Авторите допускат, че забавянето сред инфекцията с HEV и появяването на множествена склероза може да се дължи на обстоятелството, че признаците на заболяването не се появяват в най-ранните стадии, както и на непрекъснатата връзка, която се построява сред имунната система и вируса вследствие на многократното му реактивиране.
Свързани вести Кристина Апългейт от "Женени с деца ": Имам множествена склероза Любим български артист призна: Имам множествена склероза
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР