Според прогнозите на агенцията за борба с рака към Световната

...
Според прогнозите на агенцията за борба с рака към Световната
Коментари Харесай

Случаите на рак ще се увеличат със 77%: СЗО

Според прогнозите на организацията за битка с рака към Световната здравна организация (СЗО) до 2050 година случаите на рак в международен мащаб ще набъбнат до 35 милиона - със 77% спрямо данните от 2022 година

Прогнозните данни, оповестени в четвъртък от Международната организация за проучване на рака (IARC) към СЗО, показват използването на тютюн и алкохол, както и затлъстяването и неприятното качество на въздуха като съществени фактори, които ще доведат до предстоящото нарастване на случаите до 2050 година

" През 2050 година се предвиждат над 35 милиона нови случая на рак ", се споделя в изказването на IARC на нейния уеб страница, като се добавя, че този брой е със 77% по-висок от 20-те милиона, диагностицирани през 2022 година

В шестмесечния отчет на IARC, който се основава на данни от 185 страни и 36 разнообразни типа рак, се показва също, че през 2022 година в международен мащаб ще има към 9,7 млн. смъртни случая от това заболяване. В отчета се добавя, че към един на всеки пет души може да чака да развие рак през живота си, като един на всеки девет мъже умира от това заболяване спрямо към една на всеки 12 дами.

Бързо възходящото задължение на раковите болести в международен мащаб отразява както застаряването и повишаването на популацията, по този начин и измененията в излагането на хората на рискови фактори, някои от които са свързани със социално-икономическото развиване ", обявиха от IARC за своите констатации.

Данните на IARC също по този начин демонстрират, че диагнозите могат да варират доста според от това къде живеят засегнатите хора. " Едно от най-големите провокации, които следим, е, че пропорционалното нарастване на бремето на раковите болести ще бъде най-фрапиращо в страните с по-ниски приходи и по-ниско човешко развиване ", съобщи в четвъртък пред Al Jazeera Фреди Брей от организацията.

" Прогнозите са, че до 2050 година бремето ще се усили над два пъти ", сподели Брей и добави, че доста от тези страни " сега не са задоволително готови, с цел да се оправят с казуса с рака ".

Данните също по този начин демонстрират, че ракът на белия дроб е най-разпространеният вид на болестта измежду мъжете, до момента в който при дамите най-вече са случаите на рак на гърдата. IARC също по този начин съобщи, че измененията в метода на живот могат да окажат въздействие върху диагностицирането на рака, като при колоректалния рак - третият най-разпространен тип рак и вторият максимален палач - се следи нарастване, провокирано от фактори като тютюнопушенето, алкохола и затлъстяването.

Въпреки че съществуват повече от 100 разнообразни типа рак, петте най-разпространени дружно съставляват към 50 % от всички случаи.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР