Според проф. Анджела Дъкуърт, главен изпълнителен директор на Лаборатория за

...
Според проф. Анджела Дъкуърт, главен изпълнителен директор на Лаборатория за
Коментари Харесай

Отдадените хора имат високо ниво на самоконтрол

Според проф. Анджела Дъкуърт , основен изпълнителен шеф на „ Лаборатория за проучване на характера “, това, което стои в основата на триумфа в живота на всички нас, е упоритостта – хъсът.

Иначе казано: пристрастеността и постоянството за реализиране на дълготрайни цели.

Защо точно хъс?

Актьорът и музикант Уил Смит споделя:

Никога не съм мислил за себе си като за изключително надарен. Успехите си дължа на вгорчаваща живота самодисциплина, която става чак комична. Единственото, което мисля, че ме отличава, е, че не се опасявам, че ще умра от претоварване. Няма по какъв начин някой да ме надмине в това отношение. Точка. Може да сте по-талантливи, по-умни, по-красиви, може и да сте всичко това вкупом. Може да сте по-добри във всяка категория. Но в случай че се качим на пистата дружно, има единствено две благоприятни условия: или ще се откажете първи, или аз ще умра. Просто е.

Онова, което постоянно припознаваме като талантливост и гений, доста постоянно е плод на изключителни старания и самодисциплина – твърди Дъкуърт , – на хъса, който може да ни води към реализиране на цялостния ни капацитет.

Нашите достижения в маратона на всекидневието прекалено много зависят от способността ни да се посвещаваме – т.е. от пристрастеността и постоянството, които демонстрираме при преследването на дълготрайните ни цели.

Макар че хъсът не е единственото качество, предопределящо триумфа, то е измежду най-значимите и сложни за насърчаване.

Хъсът не е всичко. Има доста други качества, нужни за нашето личностно израстване и преуспяване. Характерът в действителност е голям брой.

Един метод да мислим за хъса е да разберем по какъв начин се отнася към другите аспекти на човешкия темперамент.

Оценявайки хъса наред с другите добродетели, мога да разпознавам три групи, които назовавам интраперсонални, интерперсонални и интелектуални измерения на характера.

Можем да ги назовем още сили на волята, на сърцето и на мозъка.

Първата група на добродетелите включва хъс, както и самоконтрола, изключително когато е обвързван с устояването на изкушения – да вземем за пример безкрайното чатене в мрежата или видеоигрите.

Отдадените хора като цяло имат високо равнище на самоконтрол, и противоположното.

Взети дружно, добродетелите, които вършат допустимо постигането на задачите, които са най-високо в йерархията ни, се назовават още „ умения за самоуправление “ или „ качества, отнасящи се до дейностите ни “.

Според авторката има два метода да култивираме своята непримиримост: от вътрешната страна на открито – можем да построяваме ползи, да си сътворяваме привички за ежедневно посрещане на провокации, които към момента са оттатък това, което умеем, да свържем работата си за, която ни надвишава по мащабите си, и да се научим да пазим вярата даже когато наподобява, че такава към този момент няма.

Хъс може да се култивира и извън във вътрешността. Родители, треньори, учители, ръководители, ментори, другари: персоналният ни хъс зависи в самата си същина от близките.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР