Според премиера Кирил Петков една от целите на руския президент

...
Според премиера Кирил Петков една от целите на руския президент
Коментари Харесай

Премиерът: Чрез спирането на газа Путин искаше да свали правителството

Според премиера Кирил Петков една от задачите на съветския президент Владимир Путин със прекъсването на газовите доставки за България е била да смъкна държавното управление. Това той разгласи, откакто участва на откриването на Българо-турската индустриална камара, където благодари на турския президент Ердоган за " поддръжката предходната седмица за по-бързото идване на азерския газ ".

Запитан какво е желал да каже в изявление за чуждестраннна медия с това, че Путин изнудва България и Полша по три пункта, Петков съобщи:

" Исках да кажа трите аргументи за какво това (спирането на газа) се е направило. Със сигурност голяма причина беше, и той (Путин) доста би се радвал, в случай че България беше приела неговите условия, тъй като това би посочило, че първата страна от Европейски Съюз към този момент се е поддала на това извиване на на ръце. Другото може би беше, че в случай че не се поддаде и цените на газа се качат доста, българското държавно управление да падне. Това също би дало доста неприятен сигнал към другите европейски страни.

За наша наслада нито едно от двете не се случи, тъй че показахме ясна позиция по този въпрос и ще продължаваме да отстояваме българския интерес. Ние не сме против някои, а за съблюдаване на договорните връзки и никой едностранно не може да си претендира някакви уловия, които са отвън договорите. Ако го допуснем това веднъж, ще го допуснем всякога, а българското държавно управление в този си състав няма желание да се поддава на чужд натиск. "  

Що се отнася до новината, че Гърция може да заплаща на Русия за газ в рубли, Петков разяснява, че това не би трябвало да се отрази на газ, който ще идва към нас от Гърция.

" Не мисля, че имаме подобен проблем - нашите договори са си контракти, тъй че не е функционалност на това дали Гърция ще заплаща в рубли. Това, в което бях убеден и от комисията, както чухте през вчерашния ден, и от Германия апропо е, че всички излизат с ясна позиция, че заплащанията ще бъдат в естествената валута, плюс декларацията, че това заплащане е осъществено - добави Петков. - Аз не мисля, че съветската страна може да си разреши да загуби целия Европейски Съюз. Това че България направи тази твърда първа крачка мисля, че оказа помощ на целия съюз в този момент да вземе същата твърда позиция. Лично получих поздравления за нашата позиция още в самото начало от доста от европейските водачи. Така че аз персонално не се тормозя. "

 

За отстъпката от 25 ст. на литър бензин

Според Кирил Петков сега министерството на финансите комуникира с предсавителите на бензиностанциите по отношение на това да се откри механизъм за реализирането на замислената отстъпка отстъпка от 25 ст. на литър бензин, като част от антиифлационните ограничения. 

" Очакваме съвсем скоро да имаме ясна процедура по кое време това (въвеждането на отстъпката) ще се случи ", сподели Петков

 

За Северна Македония

Премиерът приказва и по отношение на изказването на комисаря по разширението на Европейски Съюз Оливер Вархеи, че очаква България да даде зелена светлина за приемане на Северна Македония до дни.

" Много ясно би трябвало да се каже, че аз, като министър председател, не поемам никакви ангажименти независимо. Ако нещо ще се случва по тази тематика, то първо трбва да бъде въз основата на Министерство на външните работи. После то да уведоми държавното управление, да минем през съдружен съвет, да се вземе решение на съдружен съвет, да влезем в Народното събрание, там да се реши и тогава може да се поемат задължения. Така че процедурата е доста ясна. Това е другата подправена вест - че премиерът имал някакви независими сделки. Не, процесът е явен и след него към този момент може да има позиция ".

 

За обвиняванията на ГЕРБ, че лъже за обезщетенията за бизнеса

" ГЕРБ няма какво да ги разясняваме, те непрестанно се пробват да вкарват някакви подправени вести - сподели Петков. - Видяхме, че след този невиждан пакет, който българското държавно управление направи с проекта против инфлацията... Преди това беше " Къде е проектът ", в този момент като пристигна проектът - бил проифнлационен. Тези хора имат единствено една единствена цел  в този момент - да се пробват да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат някакви пристрастености, които сега са голословни. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР