Според предварителните данни на Националния статистически институт растежът на БВП

...
Според предварителните данни на Националния статистически институт растежът на БВП
Коментари Харесай

НСИ намали оценката си за растежа на БВП през 2019 г.

Според предварителните данни на Националния статистически институт растежът на Брутният вътрешен продукт за цялата предходна година е 3.4 %. В последните седмици се сътвориха упования за по-мащабно инспектиране на данните, откакто от Българска социалистическа партия обявиха, че те са манипулирани. Най-съществено са ревизирани надолу данните за последното тримесечие на 2019 година - от 3.5% растеж по експресни оценки до 3.1 на 100.

Корекции има за останалите три тримесечия, само че не съгласно упованията. През първото има проверка нагоре с 0.3 процентни пункта, за второто - съвсем без смяна, а за третото - понижение с 0.3 процентни пункта.

В края на февруари социалистът Румен Гечев изиска оставките на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов поради това, че държавното управление е подавало погрешни данни за Брутният вътрешен продукт на Национален статистически институт. Той упреква държавното управление, Национален статистически институт и Българска народна банка в надписване на данните за растежа на брутния вътрешен артикул на България. Гечев показва необикновен спад на вноса на горива. Според него данните може да са съзнателно занижени с неотчетени към 4 милиарда лева и по този начин растежът да е изкуствено повишен.

"Проверявахме, с цел да разберем по кое време и какво се е случило. Говореше се за операции, които няма, за неточности, а аз бих приказвал за несвоевременност. Декларациите, които образуват общата сума, имат друг живот от първичното подаване до окончателните данни – за тях има специфичен режим ", съобщи в четвъртък ръководителят на Статистическия институт Сергей Цветарски.

"Обсъждахме с Агенция "Митници " къде е казусът, разпоредил съм инспекции в отдел "Външна търговия ", с цел да разберем по какъв начин да не повтаряме тези грешки ", сподели още Цветарски.

Общо за 2019 година Брутният вътрешен продукт се равнява на 118 милиарда лв..

Очаквайте детайлности

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР