Според последните проучвания, в условията на световна пандемия от COVID-19,

...
Според последните проучвания, в условията на световна пандемия от COVID-19,
Коментари Харесай

Специалисти предупреждават: Затлъстяването е основен риск за тежко протичане на COVID-19

Според последните изследвания, в изискванията на международна пандемия от COVID-19, хората със съставляват главната рискова група за развиване на коронавирусна зараза и за неподходящ излаз от нея. За това предизвестяват от Българското сдружение по бариатрична/метаболитна хирургия с ръководител доцент доктор Константин Гроздев, хирург в УМБАЛ " Александровска ".
Причината е, че затлъстяването е хронично заболяване, което е обвързвано с развиването на редица обществено значими затруднения като захарен диабет вид 2, високо кръвно, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на черния дроб, инсулт, инфаркт, синдром на сънна апнея с дихателна непълнота, увреждане на ставите, гастроезофагеална рефлуксна болест, неплодородие, рак и с по-висока обща смъртност на популацията, означават в известието си от сдружението. Те напомнят, че през 1997 година СЗО е оповестила международна пандемия от затлъстяване и го дефинира като един от най-големите проблеми на международното опазване на здравето, написа.
 В Китай повече от половината възрастни са със затлъстяване В Китай повече от половината възрастни са със затлъстяване
В Китай повече от половината от възрастните са със затлъстяване и се следи нарастване на % на хроничните болести при хор...
Въпреки признатите тогава ограничения за предварителна защита и надзор, честотата на затлъстяването се е нараснала три пъти, защото към момента казусът се подценява от обществото, здравните управляващи и редица медицински експерти, считат от Дружеството. Според тях това е и една от аргументите в България 60 на 100 от популацията да е с наднормено тегло и страната ни да се намира на едно от водещите места по детско затлъстяване в Европейски Съюз.
Българското сдружение по бариатрична/метаболитна хирургия е основано по самодейност на експерти от водещи в страната лечебни заведения - УМБАЛ " Александровска " ЕАД - София, Аджибадем Сити Клиник МБАЛ " Токуда " и УМБАЛ " Софиямед ". Основните цели на сдружението са да сплоти напъните на всички експерти и съсловни организации, имащи отношение към затлъстяването като социалнозначим проблем, за развиването и одобряването на бариатричната/метаболитната хирургия в България като главен способ за лекуването му, в това число и за финансиране на бариатричните/метаболитните интервенции от НЗОК, се показва в известието. Като друга своя цел Дружеството си слага да работи и спомага за признание на затлъстяването за хронично заболяване, както и да да работи за основаването на положителни практики в бариатричната/метаболитната хирургия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР