Според отчета на БФБ през миналата година имаше спад на

...
Според отчета на БФБ през миналата година имаше спад на
Коментари Харесай

Българският борсов пазар е подценяван и има накъде още да расте

Според доклада на БФБ през предходната година имаше спад на главните показатели с към 10-20%. Най-големият спад беше тъкмо, когато се разгласи епидемията през март и началото на април 2020г. След това международните пазари започнаха да се възвръщат, като най-бързият и най-сериозен растеж беше на американските пазари. Българският пазар не съумя да се възвърне толкоз бързо. Това съобщи изпълнителният шеф на БФБ доцент доктор Маню Моравенов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

" Причината е в това, че на БФБ тези, които влагат, гледат в по-дългосрочен проект. В момента нямаме вложители, които хващат " късите талази " и могат по-бързо да реагират и да движат цените ", съобщи той.

По думите му обаче през предходната година има сериозен растеж в ликвидността и в оборотите на борсата, което демонстрира, че тя се употребява доста интензивно и може да бъде източник на ликвидност, когато е належащо подкрепяне на бизнеса. Още първите три месеца на тази година показателят възвърне две трети от загубите.

" Ако погледнем показателите на световните тържища, тези, които се движат по един и същи метод, са точно тържищата, които към този момент са превърнати в интернационалните. На огромна част от тези тържища се дублират част от инструментите. Индексите им се движат редом и това са пазари, които не са единствено в границите на борсовата сесия, а по-скоро са денонощни пазари. Това, за разлика от световните пазари, няма по какъв начин да се случи на местни пазари, които не са част от тази система ", съобщи той.
 Как може да влагаме несъмнено по-малки суми и какви ще са рисковете за персоналните ни финанси през 2021-а?
Как може да влагаме несъмнено по-малки суми и какви ще са рисковете за персоналните ни финанси през 2021-а?

Пред Money.bg приказва основният редактор на профилирания портал Infostock.bg Теодор Минчев

Кое може да усили търговията на БФБ?

Според Моравенов през последните години у нас се следи подценяване на борсовия пазар.

" Основната причина е обвързвана с това, че той не можа да се възвърне от първата рецесия. Виждали сме и по-добри времена, само че от този момент минаха доста години и огромна част от вложителите или по-младите хора не са виждали тези времена, само че това не значи, че те няма да се върнат ", споделя той.

През последните 6 години имаме и доста сериозен взрив на имотния пазар в България. " Знаем, че недвижимите парцели са по-близо до сърцето на българските вложители. Но в този момент има много положително струпване на капацитет и огромна част от българските вложители ще открият, че има благоприятни условия на БФБ и на финансовия пазар ", съобщи той.

" Има компании на БФБ, които обичайно дават дивиденти, които през последните няколко години са приблизително от 3,5% и нагоре годишно, което съпоставено с депозитите, даже и с приходите от наеми, са много добра опция ", съобщи той.

Основната функционалност на тържищата е да бъдат източник на пари и да се употребяват за набиране на капитали и по този метод да пораства българският бизнес.

" БФБ демонстрира, че може да работи като подобен източник на финансиране, в това число и в пандемията. Ако следим какво сe случи през последната година - ние имаме нарастване на капитала на софтуерна компания, листване на още по-голяма и така нататък Това е главната роля на тържищата - фирмите да имат опция да набират капитал. ", съобщи Моравенов.

По думите му за една компания е доста по-трудно да набере капитал от пазари, на които не е позната - би трябвало да е огромна, да има интернационален бизнес с цел да се случи. Освен това е доста по-скъпо да бъде листната и да набере пари през огромни пазари. Точно там е нишата на локалния пазар и на БФБ. Голяма част от българските компании са дребни и междинни предприятия и за множеството от тях е съвсем невероятно да набират пари непосредствено на огромните пазари ", споделя той.

" На този стадий интерес за листване демонстрират компании, които от една страна са известни, само че виждат, че със личен запас мъчно могат да вършат напредък, който биха желали, имат нова пазарна ниша и желаят да излязат на интернационалния пазар и така нататък Другите компании са мощно рисково новаторски софтуерни компании, които още са в областта на така наречен стартъпи. В момента има сериозен инвеститорски апетит към подобен вид рисково вложение ", съобщи той.
 Ще има ли ярко бъдеще за пазарите през 2021-а?
Ще има ли ярко бъдеще за пазарите през 2021-а?

Разговор с Красимира Паунина, изпълнителен шеф на " Селект Асет Мениджмънт "

Тинĸ-тaнĸ зa ycтoйчиви финaнcи и eнepгeтиĸa

По думите на специалиста измежду последните начинания на БФБ е основаване на Център на устойчиви финанси и енергетика.

" Той ще има ролята да акумулира всички познания и положителни практики в региона на устойчивите финанси, което значи корпоративното ръководство, обществена отговорност и запазване на околната среда. Да взе участие в интернационалните конгреси, да развива методологии, тъй като огромна част от българските компании са доста наранени от процеса по понижава на въздействието върху околната среда. Стандартите сега се построяват в Европа и ние ще участваме доста интензивно в този развой ", споделя той.

По думите му ще бъде основан показател, който ще отличава най-хубавите компании, които ползват тези практики.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР