Според някои историци прословутата златна ябълка, подарена от Парис на

...
Според някои историци прословутата златна ябълка, подарена от Парис на
Коментари Харесай

10 любопитни факта за сока от дюли

Според някои историци прословутата златна ябълка, подарена от Парис на богинята Афродита, не била ябълка, а дюля.

Днес дюлята е позабравен плод, защото дюлевите дървета изчезват поголовно от градините. А още в древността тя е била ценена и употребена като лек против кожни възпаления, храносмилателни разстройства и настинки. Дюлите са богати на витамини и хранителни субстанции, потребни за организма. Те съдържат на първо място калий - минерал, който се отразява изключително удобно на сърцето, нервите и мускулите.  

1. Какво в действителност съставлява дюлята?

Дюлята наподобява на комбинация или кръстоска сред ябълка и круша – това се дължи на близкото роднинство на тези три плода. Малко по-твърдата и с по-тръпчив усет цариградска дюля има ябълковидна форма, а по-меката и по-сладка португалска дюля - крушовидна.

И двата сорта се отличават с жълта мъхеста кора. Във вътрешността им се намира семенно гнездо. Дюлите имат благоуханен, кондензиран плодов и внимателно кисел усет – само че единствено печени, варени или задушени. Едва ли има някой, който да ги избира сурови!

2. Какво съдържа сокът от дюли?

Сокът от дюли доставя тялото с голям брой минерали и микроелементи като калий, натрий, цинк, желязо, мед, манган и флуор. Той е източник и на значимите витамини РР, А, В и С. Освен това в 100 грама дюли се съдържат едвам 38 калории, което прави тези плодове по-ниско калорични даже от ябълките.

3. Срещу какви заболявания оказва помощ дюлевият сок?

Заради богатото си наличие на витамини, минерали, биоактивни субстанции и микроелементи дюлите, както и сокът от дюли оказват помощ против многочислени недоволства като болки в гърлото, кашлица, прегракнал глас, възпаления на сливиците, стомашни конвулсии, отичане и газове, диария, запек, менструални болки, суха напукана кожа и кожни възпаления.   

4. За какво е потребен дюлевият сок?

Тъй като съдържат огромни количества витамин С, органични киселини, пектин, цинк, амигдалин и дъбилни субстанции, дюлите и сокът от дюли са доста здравословни. Те понижават  кръвното налягане и лекуват  стомашно-чревни разстройства, спомагат за изглаждането и подмладяването на кожата.

5. Какво може да се подготви от дюлевия сок?

Не е наложително дюлевият сок да се употребява единствено за подготвяне на ястия или печива. Тогава той бързо може да загуби усета си и най-много скъпите хранителни субстанции, които съдържа. От него може да се направи да вземем за пример и дюлев ликьор, като сокът просто се смеси с ром, водка и малко захар. По предпочитание сместа се кипва за малко и се прибавят подправки (канела, ванилия, карамфил, кардамон и т.н.). Така получената ракия отлежава 2 до 4 седмици.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР